Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier en Macron herdenken einde Eerste Wereldoorlog

Kort nieuws - 5 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier hebben zondag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht tijdens een concert in Straatsburg. De ontmoeting is het begin van een reeks herdenkingsevenementen in Frankrijk. 

Op het concert voor 'de vrede in Europa' in de kathedraal van Straatsburg waren werken van Debussy en Beethoven te horen. Met het concert werd de Duits-Franse verzoening gevierd. Ook werd de teruggave van Elzas-Lotharingen aan Frankrijk herdacht. Het gebied in het oosten van Frankrijk behoorde van 1871 tot 1918 tot het Duitse Keizerrijk. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het teruggegeven aan Frankrijk. 

Macron maakt de komende dagen een rondreis door Frankrijk langs voormalige slagvelden en militaire begraafplaatsen. Op 10 november ontmoet hij kanselier Angela Merkel (CDU) in het bos van Compiègne ten noordoosten van Parijs. Daar ondertekende de Duitse delegatie op 11 november 1918 in een spoorwegwagon de wapenstilstand. Op die plek wordt een tweetalige herdenkingssteen onthuld.

Zondag wordt de herdenkingsweek afgesloten met een grote ceremonie bij de Arc de Triomphe in Parijs. Tientallen staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld zullen daarbij aanwezig zijn, onder wie Merkel. Ook de Amerikaanse en Russische presidenten Trump en Poetin worden verwacht. Het is dan een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ten einde kwam. Lees meer bij Welt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.


Lees meer

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

In mei 1972 pleegde de RAF voor het eerst een reeks aanslagen. Lees hoe de terreurbeweging Duitsland decennialang in zijn greep hield.


Lees meer

De Groenen tussen pacifisme en solidariteit

De Groenen tussen pacifisme en solidariteit

Gastauteur Christie Miedema duikt in de geschiedenis van de partij om de omgang met Oekraïne te duiden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger