Duitslandweb logo Duitslandweb

Webtips: 30 jaar val van de Muur

Achtergrond - 29 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Alles lezen en zien over de val van de Muur? Daar hoef je de deur niet voor uit. Online zijn tal van originele filmbeelden, verhalen van ooggetuigen en foto’s en artikelen te vinden. Wij hebben een paar bijzondere online producties op een rijtje gezet.

Webtips: 30 jaar val van de Muur
© Bundesarchiv B183-1987-1230-017
DDR-bedrijf VEB Robotron Elektronik Dresden, 1987

Film: Leven in de DDR

Hoe zag het dagelijks leven van DDR-burgers er uit? Dat kun je zien op de website Open Memory Box. Daar staat 415 uur origineel beeldmateriaal, tussen 1947 en 1990 vastgelegd door hobbyfilmers in de DDR op 8mm-film. Grasduinen door video’s van DDR-burgers die trouwen, kamperen, dansen, zonnebaden, sporten en autorijden. De beelden zijn de afgelopen jaren verzameld en gedigitaliseerd voor de online databank, die sinds september is te raadplegen. 

Video: Zeitzeugen

Op 9 november 1989 om 18.57 uur zei SED-lid Günter Schabowski - per vergissing - in een live uitgezonden persconferentie dat DDR-burgers per direct vrij mogen reizen. Enkele uren later hadden duizenden Oost-Berlijners zich bij verschillende grensovergangen verzameld. Kort voor middernacht gingen de eerste slagbomen open. Op de website www.zeitzeugen-portal.de vertellen tientallen ooggetuigen hoe zij die avond hebben beleefd, inclusief Schabowski zelf.  

Documentaire: 10 jaar na de Muur

De Nederlandse journalist Peter Tetteroo was op 9 november 1989 in Berlijn om verslag te doen van de spanningen daar, toen hij ineens getuige werd van de val van de Muur. 10 jaar later ging hij terug en maakte deze aangrijpende documentaire.   

Foto’s: Toen en nu (Berliner Morgenpost)

Waar stond de Muur precies? In het huidige Berlijn is dat soms bijna niet meer te zien. De Berliner Morgenpost maakte een overzicht met interactieve foto’s. Vergelijk het Berlijn van toen met de stad nu door met je muis te schuiven. 

Video: Toen en nu (BpB)

In Berlijn is een tentoonstelling met 30 beeldmontages te zien, van Berlijn mét en zonder Muur. Op de website van de Bundeszentrale für politische Bildung is een video als voorproefje te zien. Tip: kijk hem op groot scherm met geluid aan.  

Grensfoto’s 

De Berlijnse Muur was het boegbeeld van de scheiding tussen Oost en West, maar de grens liep door heel Duitsland. Gemarkeerd met een muur of prikkeldraad, maar vaak ook alleen een bordje. Op grensbilder.de zijn 10.000 foto’s van de grensovergangen en grensposten uit het hele land te zien. Berlijn 1989. Foto Nicole Montéran

Dossier Clingendael: 'Europese Zaken'

Wat is uitgekomen van de optimistische verwachtingen direct na het einde van Koude Oorlog? Op die vraag poogt Clingendael Spectator, het magazine van Instituut Clingendael, antwoord te vinden in het dossier 30 jaar na de val van de Muur: de erfenis

Dossier Wat te doen in Berlijn: Muurverhalen

Emma publiceert op haar website wattedoeninBerlijn tussen 28 oktober en 10 november dagelijks nieuwe Muurverhalen die haar lezers hebben ingestuurd. Ook biedt de site een overzicht van de feestelijkheden rondom 30 jaar val van de Muur in Berlijn.

Dossier Duitslandweb: '30 jaar na de Muur'

In ons Duitslandweb-dossier '30 jaar na de Muur' vind je onder meer een interactieve tijdlijn en de interviewserie 'Toen de Muur viel': verhalen van Oost-Duitsers die de Wende in de provincie hebben beleefd, ver van de Berlijnse Muur.

Facebook: #throwback89

Met de hashtag #throwback89 geeft Tagesschau op Facebook originele nieuwsupdates van precies 30 jaar geleden. Zie bv: 18 oktober: Honecker treedt af; 23 oktober: de DDR-vluchtelingen in de West-Duitse ambassade in Praag mogen naar het Westen. Als je tagesschau op Facebook volgt, verschijnen de berichten in je tijdlijn. 

Instagram:  

Voor de generatie die de val van de Muur niet heeft meegemaakt, heeft Tagesschau een speciaal project op Instagram. Bij Instagram stories is de 17-jarige Nora te volgen, die opgroeit in de DDR en haar dagelijks leven filmt met haar telefoon. Tagesschau wil op deze manier een jonge generatie kennis laten maken met de geschiedenis. 

Twitter

In de aanloop naar 9 november twittert @mauerfall30 gebeurtenissen van precies 30 jaar geleden. Hier wordt ook alle informatie over de activiteiten rondom 9 november in Berlijn gedeeld. 

Kunstwerk: lintjesdeken

Eén van de pronkstukken van de festiviteiten in Berlijn is het kunstwerk ‘Visions in Motion’: een 150 meter lange wapperende deken van lintjes die vanaf de Brandenburger Tor over de Straße des 17. Juni komt te hangen. Iedereen kan via de website een boodschap op een lintje schrijven. 

Kaart: na de Muur

De Duitse eenwording veranderde veel in de Oost-Duitse deelstaten op het gebied van banen, infrastructuur en toerisme. Het Institut der deutschen Wirtschaft drukt dat op de interactieve kaart in getallen uit. 

Aanvullingen zijn van harte welkom in het reactieveld!

Reacties

Martin v liemde - 4 november 2019 16:55

Hoi wij vertrekken woensdag naar Berlijn, om deval mee te maken .en blijven tot maandag .er is genoeg te doen in het centrum van Berlijn, feest feest en nog eens feest .geniet in Berlijn het is een wereld stad .Ik ben al 40 jaar idolaat van de ddr .verzamel al jaren .vg Martin v liemde .

Reageer
Martijn schuurman - 4 november 2019 09:08

Dag Peter,

11 nov gaan wij met een groep van 50 mbo studenten naar Berlijn. Heb je wellicht tips voor ons mbt festiviteiten rondom de viering van 30 jaar val van de muur.
Ik was dit weekend al heel erg onder de indruk van de etalages van KaDeBe maar was eigenlijk niet goed voorbereid op dit mooie jubileum.
Groet, martijn

Reageer
Wiebke Pittlik Martijn schuurman - 5 november 2019 17:23

Beste Martijn, kijk vooral ook even hier: https://www.berlin.de/kultur-und-tickets/tipps/30-jahre-mauerfall/ en op twitter bij @Mauerfall30. Veel plezier in Berlijn! De redactie

Peter van Nugteren - 2 november 2019 13:43

Geachte heer,

naar aanleiding van deval van de berlijnse muur, 30 jaar geleden, wil ik uw aandacht vragen voor een foto impressie die ik eind 70er jaren maakte.

www.petervannugteren.com/berlin

Misschien zijn deze beelden voor u bruikbaar.


Met vriendelijke groeten,
Peter van Nugteren
0031 615224181

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over '30 jaar na de Muur':

De nieuwe Ossi

De nieuwe Ossi

Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.


Lees meer

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

Dertig jaar geleden bestormden demonstranten het hoofdkwartier van de geheime dienst van de DDR.


Lees meer

Een dag met veel gezichten

Een dag met veel gezichten

Studente Duitslandstudies Lisa Takken vierde mee in Berlijn, op 9 november. Voor Duitslandweb schreef ze deze gastbijdrage.


Lees meer

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger