Duitslandweb logo Duitslandweb

'Vice-kanselier Scholz wil toch SPD-voorzitter worden'

Kort nieuws - 16 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vice kanselier en minister van Financiën Olaf Scholz wil zich toch kandidaat stellen voor het SPD-voorziterschap. Dat meldt Spiegel Online. In juni zei hij nog naast zijn huidige functies geen tijd te hebben voor het partijvoorzitterschap.

De SPD zoekt een nieuwe voorzitter na het plotselinge aftreden van Andrea Nahles in juni, als gevolg van het slechte resultaat bij de verkiezingen in Bremen en die voor de EU. Tot nu toe hebben zich meerdere kandidaten gemeld, maar nog niemand van de SPD-toppolitici. Scholz heeft volgens Spiegel Online de tijdelijke voorzitters van de partij laten weten dat hij bereid is zich kandidaat te stellen "als jullie dat willen". Hij zou nog op zoek zijn naar een vrouw met wie hij het voorzitterschap kan delen. Binnen de SPD groeit de vrees dat de partij nog verder afglijdt als er zich geen prominente voorzitterskandidaten zouden melden, aldus Spiegel Online.

Gemeld voor de functie hebben zich tot nu toe de duo's Boris Pistorius (minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen) en Petra Köpping (minister van Integratie in Saksen); Gesine Schwan (o.a. lid van de SPD-Grundsatzkommission die de partijlijn mede bepaalt) en Ralf Stegner (vice-voorzitter); Michael Roth (Europa-staatsminister) en Christina Kampmann (parlementariër in NRW); Karl Lauterbach (Bondsdaglid en gezondheidsexpert) en Nina Scheer (milieudeskundige); en Simone Lange (burgemeester van Flensburg) en Alexander Ahrens (burgemeester van Bautzen). Twee kandidaten hebben zich zonder een duopartner gemeld: Robert Maier, vice-voorzitter van het economisch forum van de SPD; en Hans Wallow, voormalig Bondsdaglid. 

Minister van Gezinszaken Franziska Giffey, die ook voor de funcite werd getipt, heeft laten weten dat ze zich niet kandidaat stelt, omdat haar proefschrift op plagiaat wordt onderzocht.

Kandidaten kunnen zich tot 1 september opgeven. Ze moeten officieel worden genomineerd door een deelstaat- of regio-afdeling, daarna mogen ze zich op meer dan 20 regionale bijeenkomsten aan de leden voorstellen. Die spreken zich vervolgens via een ledenreferendum uit. In december moet op een partijcongres een nieuwe voorzitter of een voorzittersduo worden gekozen. Lees meer bij Spiegel Online

Tags: SPD, Olaf Scholz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger