Zijlstra: Duitse studenten welkom in Nederland
Staatssecretaris ziet Duitse studenten niet als probleem

Achtergrond - 4 juli 2011

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW gaat geen actie ondernemen tegen de werving van Duitse studenten door onderwijsinstellingen. Dat antwoordde hij eind juni op Kamervragen van de VVD. Eerder had voormalig Onderwijs-topambtenaar Ferdinand Mertens in tijdschrift Transfer gepleit voor een verbod op de werving van Duitse studenten.

Zijlstra: Duitse studenten welkom in Nederland
© YouTube.com/educontv/cc.

“Een verrijking voor het Nederlandse onderwijs” noemt Zijlstra de Duitse studenten. Vooral voor de concurrentiepositie van Nederland is volgens de staatssecretaris de internationalisering van het hoger onderwijs essentieel. “In de huidige bekostigingssystematiek neemt de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid voor de financiering voor het hoger onderwijs van EU-burgers en dat wil ik ook zo houden”, aldus de staatssecretaris.

De laatste jaren zijn steeds meer Duitsers in Nederland gaan studeren. Er gaan stemmen op om de toestroom in te perken. Ferdinand Mertens zei afgelopen april in het tijdschrift Transfer dat hij een wervingsstop voor Duitse studenten wil. Volgens Mertens is het "absurd" en "maatschappelijk onverantwoord" om massaal Duitse studenten te werven die studeren op kosten van de Nederlandse staat. Alleen de instellingen zouden van de internationalisering profiteren omdat ze hiervoor geld van de overheid krijgen, aldus Mertens.

Van de 45.000 buitenlandse studenten kwamen vorig studiejaar meer dan 19.000 uit Duitsland. Dat is 42 procent. Zijlstra liet weten dat op Nederlandse universiteiten, vooral in grensregio’s, 14 opleidingen ook in het Duits worden aangeboden.

Directeur Jo Grouls van de Internationale Hogeschool Economie in Venlo ziet geen probleem in de Duitstalige opleidingen. De Hogeschool bevindt zich op de Fontyscampus waar ongeveer de helft van de studenten Duits is en tien bachelor-opleidingen ook in het Duits worden aangeboden. De kosten van deze studenten zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de handelsbetrekkingen die je ervoor terugkrijgt, aldus de directeur tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau.

In de serie ‘Duitse studenten in Nederland’ vertellen vier Duitse studenten de komende weken over hun ervaringen met het studeren over de grens. Deel 1 en 2 zijn al te lezen op Duitslandweb. Deel 3 volgt deze week.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger