Duitslandweb logo Duitslandweb

Controle op Stasi-verleden bij overheidsmedewerkers verlengd

Kort nieuws - 15 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Van mensen die een (hoge) functie bij de overheid hebben of willen, zal ook de komende jaren worden gecontroleerd of ze tijdens de DDR voor de geheime dienst de Stasi (Staatssicherheit) hebben gewerkt. De regering wil de termijn verlengen tot 2030. Vandaag bespreekt het kabinet de wijziging. 

De zogenoemde Stasi-Überprüfungen werden na de hereniging van Duitsland ingevoerd om inzicht te krijgen in de levensloop van oud-Stasi-medewerkers. Dit jaar, dertig jaar na de val van de Muur, loopt de termijn voor de beoordelingen af. De CDU en SPD waren al in hun regeerakkoord overeengekomen dat verlenging nodig is. Volgens de partijen zijn er nog genoeg mensen van midden 50 die mogelijk voor de Stasi hebben gewerkt en nu voor het eerst een gooi doen naar een overheidsfunctie. Vorig jaar zijn er 613 beoordelingen gedaan bij hoge ambtenaren en functionarissen. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine en Tagesschau.

Ook heeft minister van Justitie Katarina Barley (SPD) voorgesteld dat slachtoffers van het DDR-regime langer en makkelijker worden gecompenseerd. Het is de bedoeling dat de deadline (nu nog tot eind 2019) voor een compensatie-aanvraag volledig wordt geschrapt. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De Duitse patiënt

De Duitse patiënt

In Duitsland is een kwaaltje geen kwaaltje, maar een zorgwekkende last. Daar is het gezondheidssysteem ook naar, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

De afvalscheiding

De afvalscheiding

Afvalscheiding is van groot Duits cultureel belang. Bij de vuilnisbak scheiden goede migranten zich van slechte, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger