Duitslandweb logo Duitslandweb

Renovatie marinezeilschip Gorch Fock debacle zonder einde

Kort nieuws - 21 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nadat eerder bekend werd dat de reparatie van het marineschip Gorch Fock niet de geplande 10 miljoen maar naar schatting 135 miljoen (geen tikfout) gaat kosten, dient zich nu een nieuw drama aan: de Elsflether Werft in Bremerhaven heeft faillissement aangevraagd. 

In een dok op die scheepswerf ligt de driemaster Gorch Fock, al jaren. Het opleidingsschip van de Duitse marine ging in 2015 naar de werf voor een grondige onderhoudsbeurt. Met het schip bleek zoveel mis dat de kostenberaming steeds moest worden bijgesteld. Nu zijn er al zoveel onderdelen nieuw gemaakt dat het afbreken van het project een grote kapitaalvernietiging zou betekenen. Dus werd verder gebouwd, in de hoop dat het schip uiteindelijk weer zeewaardig wordt. Tot nu toe is er volgens de NDR al 69 miljoen euro uitgegeven.

Vorig jaar stelde het openbaar ministerie een onderzoek naar corruptie in bij project. Het ministerie van Defensie schortte daarom alle betalingen op. Onlangs werd de leiding van de werf door de eigendomsstichting ontslagen, omdat de bestuurders mogelijk financiële verplichtingen aan onderaannemers niet zijn nagekomen. Woensdag vroeg het nieuwe management faillissement aan. Dat zou volgens NDR een doorstart mogelijk maken. Defensie wil nu zorgen dat het schip in ieder geval kan varen, zodat het de huidige plek kan verlaten. Lees meer bij NDR en zie ook de chronologie van de NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger