Duitslandweb logo Duitslandweb

Strafproces Loveparade voor deel van aangeklaagden geseponeerd

Kort nieuws - 6 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Negen jaar na het drama bij de Loveparade in Duisburg is het proces voor zeven van de tien aangeklaagden geseponeerd. Drie anderen staan erop dat het proces tegen hen wordt voortgezet omdat ze vrijspraak willen. Bij het dance-event in 2010 kwamen 21 mensen om het leven en vielen meer dan 600 gewonden.

De tien aangeklaagden, zes medewerkers van de gemeente Duisburg en vier van evenementenbureau Lopavent, staan terecht voor dood door schuld en voor de grote fouten bij de organisatie van de Loveparde. Bij zeven van de tien aangeklaagden is slechts sprake van geringe schuld, zei de rechter vandaag. Drie medewerkers van Lopavent worden wel als individueel schuldig gezien, hen heeft de rechtbank een boete van rond de 10.000 euro aangeboden. Daarmee gaan ze niet akkoord en daarom wordt het proces tegen hen alsnog voortgezet.

Het strafproces begon in 2017, nadat slachtoffers en nabestaanden daar jarenlang op hadden aangedrongen. Vorige maand stelde de rechtbank voor de zaak als geheel te seponeren, omdat die in juli 2020 is verjaard en voor die tijd niet kan worden afgerond. Zo zouden er nog meer dan 500 getuigen moeten worden gehoord. Ook gaf de rechter toen al aan dat het lastig zou worden de individuele schuld van de aangeklaagden te bepalen. Het Openbaar Ministerie sloot zich deze week bij dat voorstel aan. 

Slachtoffers en nabestaanden zijn teleurgesteld over de beslissing van de rechtbank. Bij de organisatie van de Loveparade zijn vooral met betrekking tot de veiligheid veel fouten gemaakt. Zo moesten de bezoekers door een tunnel die veel te smal was voor het aantal aanwezigen. Er brak paniek uit, waarbij in het gedrang mensen werden doodgedrukt. Onder de dodelijke slachtoffers was ook een Nederlander. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger