Duitslandweb logo Duitslandweb

Strafproces Loveparade voor deel van aangeklaagden geseponeerd

Kort nieuws - 6 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Negen jaar na het drama bij de Loveparade in Duisburg is het proces voor zeven van de tien aangeklaagden geseponeerd. Drie anderen staan erop dat het proces tegen hen wordt voortgezet omdat ze vrijspraak willen. Bij het dance-event in 2010 kwamen 21 mensen om het leven en vielen meer dan 600 gewonden.

De tien aangeklaagden, zes medewerkers van de gemeente Duisburg en vier van evenementenbureau Lopavent, staan terecht voor dood door schuld en voor de grote fouten bij de organisatie van de Loveparde. Bij zeven van de tien aangeklaagden is slechts sprake van geringe schuld, zei de rechter vandaag. Drie medewerkers van Lopavent worden wel als individueel schuldig gezien, hen heeft de rechtbank een boete van rond de 10.000 euro aangeboden. Daarmee gaan ze niet akkoord en daarom wordt het proces tegen hen alsnog voortgezet.

Het strafproces begon in 2017, nadat slachtoffers en nabestaanden daar jarenlang op hadden aangedrongen. Vorige maand stelde de rechtbank voor de zaak als geheel te seponeren, omdat die in juli 2020 is verjaard en voor die tijd niet kan worden afgerond. Zo zouden er nog meer dan 500 getuigen moeten worden gehoord. Ook gaf de rechter toen al aan dat het lastig zou worden de individuele schuld van de aangeklaagden te bepalen. Het Openbaar Ministerie sloot zich deze week bij dat voorstel aan. 

Slachtoffers en nabestaanden zijn teleurgesteld over de beslissing van de rechtbank. Bij de organisatie van de Loveparade zijn vooral met betrekking tot de veiligheid veel fouten gemaakt. Zo moesten de bezoekers door een tunnel die veel te smal was voor het aantal aanwezigen. Er brak paniek uit, waarbij in het gedrang mensen werden doodgedrukt. Onder de dodelijke slachtoffers was ook een Nederlander. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger