Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: 'Nog steeds te weinig vrouwen in politiek en bedrijfsleven'

Kort nieuws - 13 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en minister van Gezinszaken Giffey hebben kritiek geuit op het aandeel vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven. Ze deden dat bij de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Duitsland.

In de Bondsdag is het percentage vrouwen gedaald vergeleken met de periode 2013-2017: toen was 36,5 procent van de afgevaardigden vrouw, nu 30,9 procent. "Dat is precies het vrouwenaandeel dat ook het parlement in Soedan heeft", aldus Merkel op de bijeenkomst in Berlijn. Vooral in de fracties van de FDP en de AfD zitten weinig vrouwen. 

Merkel en Giffey bekritiseerden ook het bedrijfsleven, dat volgens hen te weinig doet om gebruik te maken van de competenties van vrouwen. Een van de problemen die werd genoemd, is dat het bedrijven niet de mogelijkheid bieden om tijdelijk deeltijd te werken - bijvoorbeeld als er kinderen komen - en dan weer terug te keren naar een voltijd baan. Een nieuwe wet die in januari van kracht wordt, moet dit wel mogelijk maken. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Vrouwen in Duitsland verdienen gemiddeld 21 procent minder dan mannen. Daarmee behoren de loonverschillen tot de grootste van Europa. Ook hebben ze veel minder vaak leidinggevende posities. In 2017 was slechts 29,2 procent van de hoge functies in bedrijven in handen van vrouwen. Dat is zelfs een daling ten opzichte van de jaren ervoor en ligt ook onder het Europese gemiddelde. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger