Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid Duitsers vindt #metoo-debat positief

Kort nieuws - 10 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een ruime meerderheid van de Duitsers, vrouwen én mannen, beoordeelt het #metoo-debat als positief. Tegelijkertijd schrijft Die Zeit dat vrouwen nauwelijks kans op leidinggevende functies in ministeries en bij andere overheidsinstellingen hebben. 

Tweederde van de Duitsers, 66 procent, vindt het #metoo-debat goed, omdat het problemen duidelijk heeft gemaakt, bijvoorbeeld over ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van weekblad Der Spiegel. Er is geen onderscheid tussen mannen en vrouwen in de positieve beoordeling van #metoo. De peiling werd gehouden voor een speciaal themanummer van Der Spiegel, een jaar na het begin van het metoo-debat en 100 jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht. Uit de peiling blijkt ook dat bijna 60 procent van de Duitsers vindt dat gelijke behandeling van man en vrouw in Duitsland grotendeels is verwezenlijkt.

Die Zeit heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het aantal vrouwen in hoge functies bij ministeries en bij andere overheidsinstellingen en concludeert dat daar nog lang geen sprake is van gelijke behandeling. Vrouwen dringen nauwelijks tot hogere functies door, terwijl ze dat wel willen en er al jaren beleid voor is. Er zijn sinds 1949 meer beamtete Staatssekretäre (de hoogste ambtenaren op een ministerie) geweest die Hans heetten dan dat er vrouwen in die functie waren. Die Zeit spreekt daarom van de Hans-Bremse (Hans-rem).

Politici bekritiseren de top van het bedrijfsleven omdat daar weinig vrouwen in hoge functies zijn, maar het is bij de overheid niet beter, blijkt uit het onderzoek van Die Zeit. Een van de conclusies is dat het de leidinggevenden in de top te weinig interesseert om er iets aan te veranderen. Lees meer bij Spiegel Online en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger