Duitslandweb logo Duitslandweb

Kolencommissie maakt plan voor sluiten bruinkoolwinning

Kort nieuws - 26 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Dinsdag komt voor het eerst de commissie bijeen die voor eind dit jaar een plan moet maken voor de overstap van kolen naar andere energiebronnen. Zo kan Duitsland de CO2-uitstoot beperken. 

De regering wil dat de commissie een datum vaststelt waarop de kolencentrales sluiten, de weg daarheen uitstippelt en met alternatieve arbeidsplaatsen komt. De Kohlekommission bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbonden, de betrokken regio's en de milieubeweging en uit wetenschappers en Bondsdagleden.

De zogenoemde Kohleausstieg is een omstreden plan. Milieu-organisaties oefenen druk uit op de commissie om zo snel mogelijk met steenkool en vooral bruinkool te stoppen. Greenpeace heeft dinsdag in Berlijn gele, afwasbare verf op de rotonde rond de Siegessäule gegoten, die door de automobilisten werd uitgesmeerd zodat vanuit de lucht een enorme zon te zien was. 

De minister-presidenten Kretschmer van Saksen en Laschet van Noordrijn-Westfalen wijzen in een gezamenlijke gastbijdrage in de krant Handelsblatt juist op het nationale belang van een goede energieverzorging, die door de kolenwinning en de kolencentrales wordt gewaarborgd.

Duitsland wekt nog bijna een kwart van de elektriciteit op met bruinkool en 13 procent met steenkool, is te zien op de website van het Fraunhofer Instituut. De laatste Duitse steenkolenmijnen, in Bottrop en Ibbenbüren, sluiten eind dit jaar. Ze zijn al heel lang niet meer rendabel en werden met miljardensubsidies opengehouden. Ook de bruinkoolmijnen moeten in de komende jaren dicht. De commissie moet voor oktober adviseren hoe de sluiting van deze mijnen zo pijnloos mogelijk kan verlopen. 

Duitsland importeert daarnaast ook kolen. Voor het sluiten van de kolencentrales moet nu een plan worden gemaakt. Het besluit over de kolencentrales is daarom ook voor Nederland relevant, met Rotterdam en Amsterdam als belangrijke kolenoverslaghavens. Lees meer bij Spiegel Online

Lees ook op Duitslandweb: Kan Duitsland wel zonder kolen?

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger