Duitslandweb logo Duitslandweb

Rutte houdt Europa-lezing bij Bertelsmann Stiftung in Berlijn

Kort nieuws - 2 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president Rutte heeft vanmiddag in Berlijn zijn visie op de Europese samenwerking gegeven. De toekomst van Nederland ligt in de EU, zolang die EU maar heel concrete projecten aanpakt, aldus Rutte.

Rutte wil dat de EU zich de komende jaren inzet voor veiligheid en stabiliteit, schrijft de NOS op haar website. "Hoogdravende visies leveren geen banen en veiligheid op. Geschreeuw op de flanken ook niet. Alleen hard werken doet dat. Stap voor stap." Ruttes toespraak had als titel: 'Geen woorden, maar daden. De belofte van Europa waarmaken'.

De Nederlandse minister-president wil dat de EU nauw samenwerkt op het gebied van Defensie, klimaat en vluchtelingenbeleid. Hij sprak zich uit voor herverdeling van asielzoekers over Eruopa, maar maakt zich zorgen over de weigering van Oost-Europese landen daaraan mee te werken. "Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer", citeerde hij Merkels uitspraak hierover. Op het gebied van klimaat wil Rutte dat de EU scherpere doelen stelt: 55 procent minder CO2 ten opzichte van 1990 in plaats van de 40 procent die nu is afgesproken. 

In zijn lezing ging Rutte ook in op de plannen van Frankrijk en Duitsland om de EU een nieuwe impuls te geven en meer bij te dragen aan de Europese begroting, nu de Britse bijdrage na de Brexit zal wegvallen. Twee weken geleden was Rutte nog bij Merkel om haar te vertellen dat Nederland niet meer wil bijdragen. En hoewel Nederland ook op andere punten minder ver wil gaan dan Frankrijk en Duitsland, benadrukte Rutte vandaag dat hij samen met Merkel en de Franse president Macron verder wil bouwen aan de Europese Unie.

Rutte hield zijn Europa-lezing bij de Bertelsmann Stiftung in Berlijn, een Duitse denktank gericht op internationale en maatschappelijke thema’s. Voorzitter is de Nederlandse oud-minister Aart-Jan de Geus. Rutte sprak Engels, om een internationaal publiek aan te spreken. In de Duitse media is overigens meer aandacht voor de speech die de Britse premier May vandaag houdt over de Brexit dan voor Rutte's toespraak. Lees meer bij NOS.nlHandelsblatt.de en n-tv.de

Lees Ruttes hele toespraak op Rijksoverheid.nl 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger