Duitslandweb logo Duitslandweb

Coalitieonderhandelingen: eens over zorg, oneens over tijdelijke contracten

Kort nieuws - 31 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU, CSU en SPD trekken meer geld uit voor de zorg. De coalitieonderhandelaars zijn het echter nog niet eens over het beperken van tijdelijke contracten, een wens van de SPD.

De beoogde coalitiepartners trekken meer geld uit voor de zorg voor zieken en ouderen. Vooral werknemers in de ouderenzorg kampen met lage lonen. Ook moet er meer zorgpersoneel komen en willen de partijen meer artsen op het platteland. 

Over een ander strijdpunt zijn de onderhandelaars het nog niet eens: de SPD wil tijdelijke contracten beperken. Die mogen alleen worden aangeboden als er een duidelijke reden voor is, anders hebben werknemers recht op een contract voor onbepaalde tijd. De CDU wil vasthouden aan de zogenoemde sachgrundlose Befristungen von Arbeitsverhältnissen. Die zijn volgens haar nodig voor de werkgelegenheid.

Het compromis over gezinshereniging, dat dinsdag werd bereikt, blijken de partijen verschillend uit te leggen. Volgens de SPD kunnen vluchtelingen met een beperkte (subsidiaire) status met het compromis meer gezinsleden laten nakomen dan nu het geval is, volgens de CSU is gezinshereniging voor deze groep juist afgeschaft. Lees meer bij Spiegel Online en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger