Nieuw: 'ESB Dossier Duitsland'

Achtergrond - 4 december 2002

(4 december 2002) Op 5 december publiceert het economenvakblad ESB (Economisch Statistische Berichten) het ESB Dossier Duitsland. Dit Dossier is gemaakt in opdracht van het Centrum voor Duitsland-Studies, het Duitsland Instituut Amsterdam en het Ministerie van Economische Zaken.

Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland en de as van de Europese economie, zit economisch in het slop. En als Duitsland verkouden is, moet Nederland niezen, zoals een oud gezegde wil. Is het alleen maar kommer en kwel in de Duitse economie? Of kan deze juist tot voorbeeld, lering en vermaak dienen?

Vooraanstaande economen (zoals Kees van Paridon, Alfred Kleinknecht, Bart van Ark, Lans Bovenberg en Frank den Butter) vergelijken de Nederlandse economie met de Duitse op uiteenlopende terreinen als de arbeidsmarkt, het onderwijs, corporate governance, gezondheidszorg en pensioenen. Steeds wordt gekeken welke elementen in het Duitse systeem ook voor Nederland tot economisch beleidsinstrument kunnen dienen.

De werking van productmarkten blijkt in Duitsland bijvoorbeeld beter te zijn dan die van de arbeidsmarkt. Blinkt de laatste uit door overbescherming van werknemers, afwenteling van kosten door sociale partners en veel bureaucratie, van de productmarkten kunnen we in Nederland nog wat leren. Hetzelfde geldt voor de corporate governance en de integratie van minderheden. Ondanks de nodige problemen blijkt, al met al, het economisch potentieel van onze oosterburen groot te zijn.

Het ESB Dossier Duitsland is te bestellen door 8 euro over te maken op gironummer 122945 ten name van ESB Rotterdam. Voor meer informatie:redactie-esb@economie.nl , of telefoonnummer 010-453 87 41. Aanvullende gegevens zijn bovendien te vinden op de website van ESB.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger