Chronisch ziek...?
De hervorming van de Duitse gezondheidszorg

Achtergrond - 5 mei 2003

(5 mei 2003) De regering-Schröder staat voor de zware opgave om de Duitse gezondheidszorg ingrijpend te hervormen. De kosten voor de zorg dreigen namelijk onbeheersbaar te worden. De regering zal haar plannen medio mei presenteren.

De voorstellen van de commissie met betrekking tot de hervorming van het pensioenstelsel, gedaan eind april, konden daarentegen wel de goedkeuring van de minister wegdragen. Met het oog op de naderende vergrijzing pleitte de commissie voor een trapsgewijze verhoging van de pensioensgerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. Vanaf 2011 zou deze grens jaarlijks met een maand verhoogd moeten worden. Dat zou betekenen dat de pensioensgerechtigde leeftijd van 67 jaar vanaf 2035 algemeen geldig zou zijn.

Aan plannen is kortom geen gebrek, maar inmiddels is twijfel gerezen over de bereidheid van minister Schmidt om de hoognodige hervormingen consequent door te voeren. Aanleiding hiervoor is het bericht dat zij, onder druk van de Kassenärtzlichen Vereinigungen (regionale verbonden van artsen), is teruggekomen van haar voornemen om ziekenfondsen de vrijheid te bieden direct overeenkomsten te sluiten met specialisten dus zonder tussenkomst van de Vereinigungen, die momenteel beschikken over een monopolie om namens de artsen verdragen te sluiten met de fondsen. Door dit monopolie niet te 'breken' zullen de kosten voor de zorg uiteindelijk ook niet dalen, luidt het verwijt van een aantal rood-groene parlementsleden aan het adres van Schmidt.

Medio mei zal blijken of minister Schmidt bereid is de hoognodige hervormingen door te voeren, of dat de chronisch zieke gezondheidszorg in handen is van een zachte heelmeester.

Ministerin Schmidt schickt Rürup-Kommission in Frührente

Stichwort Rürup-Kommission

Bundesministerium für Gesundheit und Soziale Sicherung: Gesundheitsreform

Verdi Gesundheitsreform

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan de Humboldt Universität in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger