Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog weinig resultaat bij Jamaica-onderhandelingen

Kort nieuws - 6 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU, de FDP en de Groenen beginnen deze week aan de volgende ronde in hun coalitie-onderhandelingen. Medio november willen ze een fundament hebben op basis waarvan ze kunnen formeren.

De zogenoemde Sondierungsgespräche verlopen moeizaam. Over belangrijke thema's als klimaat- en migratiebeleid is er nog geen over overeenstemming en ook over landbouw- en verkeerspolitiek zijn de partijen het nog niet eens. De FDP wil de Duitse klimaatdoelen naar beneden bijstellen, wat voor de Groenen ononderhandelbaar is. Over financiën en veiligheid is de afgelopen twee weken wel resultaat geboekt, maar dat is vaag geformuleerd, melden Duitse media. Toch rekent tweederde van de Duitsers op een succes van de Jamaica-onderhandelingen, blijkt uit een peiling. 

De toon tussen de onderhandelaars wordt scherper. FDP-leider Lindner zei dit weekend niet bang te zijn voor nieuwe verkiezingen als de partijen er niet uitkomen en Groenen-onderhandelaar Trittin verwijt de CDU en de FDP de Groenen niets te gunnen. Op 17 en 18 november moet er een basis voor verder formeren liggen, waarover de partijen dan een besluit kunnen nenem. De Groenen leggen het resultaat dan voor aan een partijcongres. Lees meer bij tagesschau.de, Spiegel Online en n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger