Schröder, Blair en Chirac praten over Europa
Nieuwsflash

Achtergrond - 18 februari 2004

(18 februari 2004) Vandaag ontmoeten de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Engeland elkaar in Berlijn om over de economische groei in Europa, de Europese grondwet en de structuur van de Europese Commissie te praten. Dit heeft tot onrust geleid bij andere Europese landen. Zij zijn bang dat de Chirac, Schröder en Blair ook bij elkaar komen om over hun machtspositie te spreken, die kleiner zou worden nu de Europese Unie zal worden uitgebreid.

Vooral in Italië is heftig tegen de bijeenkomst in Berlijn geprotesteerd. De Italiaanse premier Berlusconi waarschuwde dat Europa geen directorium nodig heeft. "Mij lijkt deze ontmoeting geklungel. Dat leidt slechts tot chaos", zo zei hij. De minister van Buitenlandse Zaken Frattini reageerde: "Als Londen, Parijs en Berlijn beslissen wat hen het beste uitkomt, dan kijken wij wat ons het beste uitkomt." Premier Barroso van Portugal liet vorige week al weten een opdeling van de Europese Unie in eerste-, tweede- en derdeklas lidstaten niet te zullen accepteren.

De Duitse regering noemt het verwijt dat de drie landen een directorium zullen vormen "absoluut absurd". Het gaat er volgens de regering om op het gebied van arbeidsmarkt en gezondheidswezen van elkaar te leren. Vanmiddag is er daarom eerst een ontmoeting tussen de premiers van de drie landen en hun ministers van Economische Zaken, Financiën, Werkgelegenheid en Gezondheidszorg. Vanavond bespreken Chirac, Schröder en Blair met hun ministers van Buitenlandse Zaken de Europese grondwet en de internationale crisishaarden. De resultaten zullen als initiatieven bij de volgende EU-top in maart worden aangeleverd. Vorig jaar hebben de drie landen over de basiselementen van een eventueel Europees defensiebeleid gesproken. De voorstellen die toen zijn gedaan zijn grotendeels door de Europese Raad overgenomen.

Süddeutsche Zeitung
Berlusconi nennt Dreier-Gipfel eine "Stümperei"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Keine informelle Führungsgruppe

Die Welt
Berlusconi nennt Dreiergipfel "Stümperei"

Der Spiegel
Die Vorentscheider

Berliner Zeitung
Der Rat der drei Großen in der EU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger