Duitslandweb logo Duitslandweb

Na vier jaar beginnen slotpleidooien in NSU-proces

Kort nieuws - 19 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na vier jaar beginnen de slotpleidooien in het NSU-proces. De neonazi-terreurcel wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, een spijkerbomaanslag en talloze overvallen.

Alleen al voor de pleitrede van de officier van justitie is 22 uur uitgetrokken. Dat pleidooi zou vandaag beginnen maar werd uitgesteld omdat er ruzie ontstond over eventuele geluidspopnames. De verdediging eist dat de pleitrede wordt opgenomen, de rechter vindt dat niet nodig. Daarover moet nu worden overlegd. De bedoeling is dat het proces volgende week dinsdag verder gaat.

De neonazi-terreurcel NSU - Nationalsozialistische Untergrund - wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, een spijkerbomaanslag en talrijke overvallen, verspreid door heel Duitsland. Negen van hun slachtoffers waren willekeurige migranten, de tiende was een agente. De NSU-zaak schokte Duitsland toen die in 2011 aan het licht kwam en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts.

Hoofdaangeklaagde in het proces is Beate Zschäpe, die wordt gezien als een van de drie leden van de NSU. De andere twee NSU-leden, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, pleegden in 2011 zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. Naast Zschäpe staan ook vier anderen terecht, voor onder meer medeplichtigheid aan moord. Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Het telt tot nu toe 373 procesdagen en er zijn 815 getuigen en 42 deskundigen gehoord. 

Zschäpe zelf heeft jaren gezwegen, maar liet in 2015 een verklaring voorlezen waarin ze zei niets van de moorden en de aanslagen te hebben geweten. Omdat er geen directe getuigen van de moorden zijn, is de bewijsvoering een moeilijke klus. Maar Duitse processen duren sowieso langer dan Nederlandse, omdat alle bewijsvoering openbaar voor de rechter wordt behandeld. Het requisitoir, de aanklacht van de officier van justitie, telt soms duizenden pagina’s. Bovendien zijn er 90 slachtoffers en nabestaanden als mede-aanklagers toegelaten - in Duitsland bij dit soort processen gebruikelijk - die door meer dan 60 advocaten worden vertegenwoordigd. Na het slotpleidooi van de officier van justitie, waarvoor vier dagen zijn uigetrokken, volgen pleidooien van de slachtoffers en nabestaanden en dan van de verdediging. Hoeveel dagen die duren, is nog onduidelijk. Tot slot komt het oordeel van de rechter, maar dat zal pas na de zomer zijn. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger