Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaten willen recht op verbod politiek protest buitenlanders

Kort nieuws - 17 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaten hebben minister van Binnenlandse Zaken De Maizière gevraagd te onderzoeken hoe politieke activiteiten van buitenlanders kunnen worden verboden. Het gaat hierbij om buitenlandse burgers, niet om regeringsvertegenwoordigers. 

Optredens van buitenlandse regeringsvertegenwoordigers zijn een zaak voor de bondsregering. De regering mag bepalen of zij, als ze in functie zijn, in Duitsland mogen spreken. Dat is "een beslissing op het gebied van de buitenlandse politiek", bepaalde het Constitutionaal Hof in maart. Toen voerden Duitsland en Turkije een strijd over de vraag of Tukse politici in Duitsland campagne mochten voeren. Buitenlandse regeringsvertegenwoordigers kunnen zich niet op grondrechten als de vrijheid van meningsuiting beroepen, oordeelde het Hof, omdat ze geen gewone burgers zijn voor wie die grondrechten wel gelden.  

De deelstaatministers van Binnenlandse Zaken willen nu ook de politieke activiteiten van buitenlandse burgers kunnen beperken. Zij hebben minister De Maizière gevraagd te onderzoeken of er wetgeving moet worden aangepast om dat mogelijk te maken. Het is in principe aan de deelstaten te bepalen wie er actie mogen voeren. Zij kunnen zulke acties bijvoorbeeld verbieden op basis van de vreemdelingenwet. Dit verbod is voor het laatst in 2012 ingezet in Baden-Württemberg tegen een Koerdische activist. Maar een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uit 2015 duidt erop dat de deelstaten de vreemdelingenwet daarvoor niet kunnen gebruiken omdat het indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Bezorgdheid om sociale samenhang in Duitsland

Bezorgdheid om sociale samenhang in Duitsland

Duitsers zien de sociale samenhang in het land verloren gaan. "De verdeling van welvaart speelt daarin een cruciale rol."

Lees meer

Zorgfraude kost Duitse verzekeraars miljoenen

Zorgfraude kost Duitse verzekeraars miljoenen

Duitsland heeft te kampen met grootschalige fraude in de thuiszorg. De schade kan oplopen tot een miljard euro.

Lees meer

Duitsland in 2018

Duitsland in 2018

Duitsland hoopt dit jaar een nieuwe regering te krijgen en de WK-titel in Rusland te verdedigen. En na 5 jaar is het eind van het NSU-proces in zicht.

Lees meer

Woningnood doet aantal daklozen stijgen

Woningnood doet aantal daklozen stijgen

In Berlijnse metrostations, in parken en voor de deur van supermarkten zijn steeds meer dak- en thuislozen te zien.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger