Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof keurt omstreden cao-wet goed

Kort nieuws - 11 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof heeft vanmorgen zijn goedkeuring gegeven aan het Tarifeinheitsgesetz, de omstreden cao-wet. Wel zijn er beperkingen aan gesteld.

Het Tarifeinheitsgesetz, dat in 2015 werd ingevoerd, is niet in strijd met de grondwet, oordeelt het Constitutioneel Hof. De wet van minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) bepaalt dat als er twee vakbonden in een bedrijf zijn die dezelfde werknemersgroep vertegenwoordigen, de cao die met de grootste bond wordt gesloten algemeen geldend is. Daarmee wordt de macht van kleinere vakbonden ingeperkt. Zo moet worden voorkomen dat kleine vakbonden hele bedrijfstakken lam kunnen leggen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de strijd tussen twee machinistenvakbonden en de Deutsche Bahn. Dat leidde in 2014 en 2015 tot verschillende stakingen waarbij het treinverkeer werd platgelegd. 

Verschillende vakbonden hadden een klacht tegen de wet ingediend bij het Hof. Het Hof bepaalde vanmorgen wel dat er verbeteringen in het Tarifeinheitsgesetz moeten worden aangebracht. Zo moet bij het afsluiten van een cao rekening worden gehouden met de belangen van alle werknemers, dus ook die van de kleinere vakbond. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger