Schröder prijst Poetins beleid
Nieuws

Achtergrond - 9 juli 2004

(9 juli 2004) Afgelopen donderdag bracht bondskanselier Schröder een ééndaags bezoek aan Moskou. Met een groot aantal managers uit het Duitse bedrijfsleven in zijn kielzog werden meerdere plannen tot economische samenwerking op papier gezet. Terwijl Schröder het stabiele Russische investeringsklimaat prees, zweeg hij over de affaire-Joekos. Het bijna failliet verklaarde olieconcern is slachtoffer geworden van wat over het algemeen gezien wordt als politieke machtstrijd. Coalitiepartner De Groenen was dan ook zeer verontwaardigd over Schröders optreden.

De belangrijkste deal tussen Duitse en Russische bedrijven die donderdag werd gesloten is die tussen de Duitse energieconcerns Eon en Wintershall en het Russische Gasprom. Zij hebben besloten een pijpleiding te gaan aanleggen door de Oostzee, waarmee Russisch aardgas naar Duitsland zal worden getransporteerd. De investeringen bedragen voor beide zijden 2,5 miljard euro. Daarmee is het de grootste deal gemaakt tussen Duitse en Russsische bedrijven sinds de jaren tachtig. Ook de Duitse overheid heeft er belang bij, daar zij nieuwe, stabiele energiebronnen moet veiligstellen, na haar besluit de atoomenergie op de lange termijn stop te zetten.

Tijdens zijn bezoek prees bondskanselier Schröder de "vastberaden hervormingspolitiek" van president Poetin, waarmee het vertrouwen van buitenlandse investeerders zou zijn teruggewonnen. Tot verbazing van alle waarnemers zweeg hij daarentegen over olieconcern Joekos, hoewel verschillende internationale persbureaus de laatste dagen meldden dat faillissement voor het bedrijf nabij is. De chef van de Wereldbank in Rusland verklaarde juist, dat het faillissement van Joekos het Russische "investeringsklimaat negatief beïnvloed".

Sinds afgelopen herfst is het vermogen van Joekos bevroren en zit bedrijfsleider Chodorovski gevangen op verdenking van belastingontduiking. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft het optreden van de Russische belastingdienst in deze "een duidelijk geval van hoogst selectieve strafvervolging" genoemd. Verwachting is dan ook, dat Chodorovski vooral vanwege zijn politieke aspiraties gevangen zit en de teloorgang van zijn bedrijf bedoeld is om anderen af te schrikken.

Partijvoorzitter van De Groenen, Reinhard Bütikofer, is van mening dat het optreden tegen Joekos tegen de rechtsstaat indruist. Dat de bondskanselier het geval ongenoemd liet, kan dan ook op weinig sympathie van De Groenen rekenen. Schröder is zich echter van geen kwaad bewust en zegt niks illegaals aan de handelingswijze van Poetin te kunnen vinden. Wellicht speelt de aardgasdeal hierin een rol, want Gasprom - een concurrent van Joekos - geldt als één van de mogelijke profiteurs van het faillissement van die laatste.

Die Welt
Schröder lobt Putins Reformen

Berliner Zeitung
Schröder lobt Putin für Reformen
Und sagte kein einziges Wort
"Im technischen Sinne insolvent"
Die Yukos-Letkion

Süddeutsche Zeitung
Grünen geht Verständnis des Kanzlers zu weit
Yukos? Kein Problem!
Putin schafft Unordnung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger