VS trekken troepen uit Duitsland terug
Nieuws

Achtergrond - 16 augustus 2004

(16 augustus 2004) De Verenigde Staten trekken in de komende vier tot zes jaar de meeste van hun in Duitsland gestationeerde militairen terug. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft dit gisterenavond bekend gemaakt.

Op dit moment zijn in Duitsland zeventigduizend Amerikaanse troepen gestationeerd en leven honderdduizend familieleden van militairen en civiele werknemers in de Bondsrepubliek. Hiervan zal de meerderheid vertrekken naar de Verenigde Staten en naar regio's waar Amerikaanse troepen strijden tegen het islamitisch terrorisme, mogelijk voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië. Rumsfeld informeerde het afgelopen weekeinde in Moskou zijn Russissche ambtsgenoot Ivanov over de plannen.

De terugtrekking uit Duitsland past binnen een inkrimping van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in geheel West-Europa. Op dit moment zijn honderdduizend VS-troepen in West-Europa gelegerd. Hiervan wordt ongeveer tweederde naar elders verplaatst, het grootste deel vanuit Duitsland. Enkele militaire steunpunten in de Bondsrepubliek zullen de Amerikanen behouden. Meer details over de terugtrekking zijn op dit ogenblik niet bekend. President Bush zal vanmiddag tijdens een toespraak voor veteranen het nieuws van de troepenverplaatsing officieel bekend maken.

Kringen binnen het Pentagon hebben laten weten dat de troepenreductie geen reactie is op het Duitse verzet tegen de oorlog in Irak. De terugtrekking is de grootste sinds het einde van de Koude Oorlog in 1989. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde het Amerikaanse leger in 1945 zijn Europese hoofdkwartier in het Duitse Heidelberg. Als frontstaat in de Koude Oorlog was West-Duitsland in de jaren 1947 tot 1989 van groot strategisch belang voor de VS. Volgens het in Washington gevestigde Centre for Strategic and International Studies (CSIS) waren er in 1988 245.000 Amerikaanse militairen in West-Duitsland gelegerd.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rumsfeld bestätigt Truppenabzugspläne

Der Spiegel
Massiver Trubbenabzug aus Deutschland

Süddeutsche Zeitung
US ziehen grosse Teile ihrer Truppen ab

US European Command
Transformation

WFG-GK
Truppenverlegung der US in der ganzen Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger