Duitslandweb logo Duitslandweb

Spiegel: SPD gaat akkoord met tolvignet

Kort nieuws - 21 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD in de Bondsdag zal instemmen met de wet die een tolvignet verplicht maakt op Duitse snelwegen, meldde Spiegel Online dinsdag. De invoering van tol voor personenauto's is een afspraak uit het regeerakkoord, en een tegemoetkoming aan de Beierse CSU.

De tolwet moest wel aan enkele voorwaarden voldoen: hij moest in lijn zijn met Europese regels, voor Duitse automobilisten mochten geen extra kosten ontstaan en de staat moest er een substantieel bedrag aan overhouden. Omdat SPD'ers twijfelden aan de netto-opbrengsten van de tolvignetten, was het ministerie van Financiën om een doorrekening gevraagd.

Volgens Spiegel Online heeft CDU-minister Schäuble van Financiën nu zijn fiat gegeven aan de cijfers van verkeersminister Dobrindt en is daarmee aan de voorwaarden voldaan. Vorige week heeft het Europees Parlement weliswaar een resolutie aangenomen waarin wordt gezegd dat de tolheffing EU-burgers uit andere landen discrimineert, maar die resolutie is niet bindend en de Europese Commissie stemde eerder wel in met de aangepaste plannen.

Nu de SPD volgens Spiegel voor de wet zal stemmen, is er in de Bondsdag een meerderheid. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, kan de wet dan niet meer tegenhouden, maar wel vertragen door een speciale commissie aan te stellen.

In 2015 stemde de Bondsdag ook al in met het tolvignet, maar daarna maakte de Europese Commissie er bezwaar tegen en moest de wet worden aangepast. Lees meer Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

CDU-voorzitter Kramp-Karrenbauer is verrassend benoemd tot minister van Defensie. Zo is ze politiek zichtbaarder.

Lees meer

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Bij de 'Europawahl' zijn Die Grünen de tweede partij geworden, vóór de SPD. De AfD scoort in Oost-Duitsland.

Lees meer

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

De vierde regering van Merkel is een jaar aan het werk. De vraag is hoe lang het kabinet nog heeft.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger