Duitslandweb logo Duitslandweb

Spiegel: SPD gaat akkoord met tolvignet

Kort nieuws - 21 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD in de Bondsdag zal instemmen met de wet die een tolvignet verplicht maakt op Duitse snelwegen, meldde Spiegel Online dinsdag. De invoering van tol voor personenauto's is een afspraak uit het regeerakkoord, en een tegemoetkoming aan de Beierse CSU.

De tolwet moest wel aan enkele voorwaarden voldoen: hij moest in lijn zijn met Europese regels, voor Duitse automobilisten mochten geen extra kosten ontstaan en de staat moest er een substantieel bedrag aan overhouden. Omdat SPD'ers twijfelden aan de netto-opbrengsten van de tolvignetten, was het ministerie van Financiën om een doorrekening gevraagd.

Volgens Spiegel Online heeft CDU-minister Schäuble van Financiën nu zijn fiat gegeven aan de cijfers van verkeersminister Dobrindt en is daarmee aan de voorwaarden voldaan. Vorige week heeft het Europees Parlement weliswaar een resolutie aangenomen waarin wordt gezegd dat de tolheffing EU-burgers uit andere landen discrimineert, maar die resolutie is niet bindend en de Europese Commissie stemde eerder wel in met de aangepaste plannen.

Nu de SPD volgens Spiegel voor de wet zal stemmen, is er in de Bondsdag een meerderheid. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, kan de wet dan niet meer tegenhouden, maar wel vertragen door een speciale commissie aan te stellen.

In 2015 stemde de Bondsdag ook al in met het tolvignet, maar daarna maakte de Europese Commissie er bezwaar tegen en moest de wet worden aangepast. Lees meer Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger