Aanslag op Allawi in Duitsland verijdeld
Nieuws

Achtergrond - 6 december 2004

(6 december 2004) Drie Irakezen, die vrijdag zijn opgepakt wegens het beramen van een aanslag op de Irakese minister-president Ijad Allawi tijdens diens bezoek aan Duitsland, zitten nog steeds vast. Een Libanees, die in verband met deze aanslag zaterdag werd gearresteerd, is zondag weer vrijgelaten. Zij zouden deel uitmaken van de islamitische terreurgroep Ansar al-Islam.

De drie Irakezen zouden volgens verschillende Duitse media van plan zijn geweest een aanslag op de Irakese minister-president Allawi te plegen door een molotovcocktail naar hem te werpen tijdens zijn bezoek aan een filiaal van de Deutsche Bank in het centrum van Berlijn. Verschillende geheime diensten wisten daar echter vanaf omdat ze telefoongesprekken tussen de verdachten hadden afgeluisterd. Het bezoek aan de Deutsche Bank werd dan ook op het laatste moment afgezegd en vervangen door een ander programmaonderdeel. Daarop ontstond er weer druk telefoonverkeer tussen de drie verdachten, woonachtig in Stuttgart, Augsburg en Berlijn. De Berlijnse verdachte werd ook op andere plaatsen die Allawi zou bezoeken, gesignaleerd. Afgelopen vrijdag werden alle drie de verdachten in Stuttgart, Augsburg en Berlijn gearresteerd.

De drie worden nu beschuldigd van het lidmaatschap van de islamitische terreurgroep Ansar al-Islam, een kleine, maar zeer gevaarlijke en wrede extremistische groepering, die ook in het zuiden van Duitsland actief is. Het zijn voornamelijk Koerden uit het noorden van Irak die onderdeel uitmaken van Ansar al-Islam en die wonen in de Bondsrepubliek grotendeels in Zuid-Duitsland vanwege de verdeelsleutel die in Duitsland voor asielzoekers geldt. De leden van de terreurgroep willen een religieuze staat in Noord-Irak stichten en tegen de bezetting van het land door “niet-gelovigen” vechten.

De Duitse parlementaire commissie voor Binnenlandse Zaken zal naar aanleiding van deze gebeurtenissen in haar volgende zitting half december over de taakverdeling tussen Bond en deelstaten vergaderen. De voorzitter van de commissie, Cornelie Sonntag-Wolgast (SPD) vindt dat het Bundeskriminalamt (BKA, de Duitse nationale recherche) meer bevoegdheden moet krijgen om het terrorisme te bestrijden. De minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, Günter Beckstein (CSU) vindt echter dat de samenwerking tussen Bond en deelstaten goed verloopt. Grünen-politicus Volker Beck is met hem eens. Het waren de inlichtingendiensten van de deelstaten die de verdachten op het spoor kwamen en door hun goede samenwerking met het BKA konden de drie Irakezen op tijd worden opgepakt.

Süddeutsche Zeitung
Protokoll einer gefährlichen Jagd

Die Welt
Terrorverdächtiger aus Berlin wieder frei

Der Spiegel
Terrorverdächtiger Libanese wieder auf freiem Fuß

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger