Duitslandweb logo Duitslandweb

De Maizière noemt kritiek op veiligheidsdiensten onterecht

Kort nieuws - 2 januari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) heeft de veiligheidsdiensten zaterdag in Duitse kranten verdedigd tegen de kritiek na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Volgens De Maizière functioneren de diensten naar behoren en hebben ze ook al verschillende aanslagen voorkomen. Wel zegde hij toe dat eventuele fouten in de omgang met terreurverdachte Anis Amri worden onderzocht. De FDP wil een parlementair onderzoek en ook de Groenen dreigen met zo'n onderzoek als de regering vragen over het tekortschieten van de diensten niet afdoende beantwoordt. Amri werd in 2016 maandenlang in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten, maar juist de weken voor de aanslag niet meer. De Duitse overheid had hem uit willen zetten, maar zijn herkomstland Tunesië weigerde medewerking. Na een kort verblijf in vreemdelingendetentie werd hij vrijgelaten omdat een snelle uitzetting niet mogelijk was.

Amri heeft meerdere identiteiten gebruikt en ook dat was bij de autoriteiten bekend. Hij reisde naar Berlijn ondanks dat hij als asielzoeker in Noordrijn-Westfalen in de procedure zat en eigenlijk daar moest blijven. In april opende justitie in Duisburg een onderzoek omdat Amri in 2015 onder verschillende namen uitkeringen had aangevraagd in Emmerich en Oberhausen.  Verder was van Amri bekend, volgens Duitse media, dat hij zich aanbood als terrorist en dat hij bij een informant om wapens vroeg. Nadat hij vermoedelijk de aanslag met de vrachtwagen pleegde, reisde hij naar Milaan. Lees meer bij Die Welt

Actualisatie 27-3-2017: Chronologie Anis Amri (van onderzoekscommissie)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger