Duitsland zeer geliefd in buitenland
Nieuws

Achtergrond - 24 juni 2005

(24 juni 2005) Duitsland is één van de meest geliefde landen ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut pew. In Nederland heeft 88 procent van de ondervraagden een positief beeld van Duitsland. De Duitsers zelf geloven daarentegen dat ze helemaal niet zo populair zijn over de grens.

De Amerikaanse onderzoekers vroegen bewoners van zestien landen naar hun oordeel over Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Japan. De Verenigde Staten bleken verreweg het impopulairst. Slechts in zes van de zestien landen had meer dan de helft van de ondervraagden een positief oordeel over het land. Over Duitsland denken in dertien landen meer dan 50 procent van de mensen positief.

Geen enkel West-Europees land werd beter beoordeeld dan Duitsland. In Frankrijk was 89 procent van de mensen positief over Duitsland, direct gevolgd door Nederland (88 procent). In Pakistan en Jordanië scoren de Duitsers met slechts 36 procent het slechtst. Ruim 40 procent van de Duitsers zelf denkt echter dat het eigen land niet populair is in het buitenland.

Duitsers denken vooral positief over Frankrijk (78 procent) maar niet over de Verenigde Staten. Slechts 41 procent heeft over de Amerikanen een positief oordeel. Vorig jaar was dit nog 38 procent, maar vijf jaar geleden ging het om 78 procent. Grote boosdoener is president George W. Bush: hij is voor de meeste Duitsers de belangrijkste oorzaak voor hun negatieve beeld van Amerika.

Aan het pew-onderzoek deden ruim zestienduizend mensen in zestien landen mee. Al eerder bleek uit Duits onderzoek dat Nederlanders een positief Duitslandbeeld hebben.

ZDF Heute
Deutsche im Ausland beliebt

Die Welt
USA in den meisten Ländern weiterhin unbeliebt

Der Spiegel
Deutsche sind weltweit beliebt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger