FDP presenteert verkiezingsprogramma
Nieuws

Achtergrond - 26 juli 2005

(26 juli 2005) De rechts-liberale FDP presenteerde gisteren haar verkiezingsprogramma voor de Bondsdagverkiezingen van 18 september. Partijvoorzitter Guido Westerwelle verklaarde dat “alles wat arbeidsplaatsen kan creëren, voorrang moet krijgen”. 

Voor het creëren van de arbeidsplaatsen acht de FDP een radicale belastingsherziening, een hervorming van het sociale stelsel en de arbeidsmarkt en een ondernemersvriendelijk beleid noodzakelijk. Speerpunt van het verkiezingsprogramma is een vereenvoudigd belastingstelsel waarin de inkomstenbelasting verdeeld moet worden in drie heffingscategorieën: van 15, 25 en 35 procent. De partij belooft de burger een belastingverlaging van 17 tot 19 miljard euro.

De liberalen willen, in tegenstelling tot de CDU/CSU, de BTW niet verhogen. De christen-democraten pleiten in hun verkiezingsprogramma voor een BTW-verhoging van 16 naar 18 procent. Westerwelle toonde zich echter, vooruitlopend op eventuele coalitieonderhandelingen met de CDU/CSU, bereid tot compromis: “Natuurlijk moet men, wanneer men een partner moet overtuigen, ook diplomatiek zijn”.

Het Duitse bedrijfsleven reageerde tevreden op de plannen van de FDP. Norbert Walter, vooraanstaand econoom van de Deutsche Bank, verklaarde dat het liberale verkiezingsprogramma “het beste is wat de Duitse partijen op dit moment te bieden hebben”.

Klaus Uwe Benneter, secretaris-generaal van de SPD uitte zich teleurgesteld en typeerde het programma van de FDP als “puur clientèlebeleid voor de hogere inkomens, ten koste van mensen met een modaal inkomen”. Joachim Poß, financieel expert van de sociaal-democraten, berekende dat de overheid door de belastingsmaatregelen van de FDP per jaar ongeveer 25 miljard euro aan inkomsten zou mislopen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger