Optimisme over grote coalitie
Nieuws

Achtergrond - 6 oktober 2005

(7 oktober 2005) Merkel (CDU) Stoiber (CSU), Schröder (SPD) en Müntefering (SPD) hebben gisteravond in een ‘acht-ogen-gesprek’ opnieuw gesproken over een grote coalitie. Dat duurde meer dan vier uur, maar over de inhoud van het gesprek heeft geen van de vier politici iets los willen laten. Wel is duidelijk dat het besluit over wie de nieuwe bondskanselier wordt waarschijnlijk zondag pas zal vallen. In de Duitse media wordt volop gespeculeerd over de uitkomst van de gesprekken.

Het ‘topgesprek’ van gisteravond diende volgens Merkel om enkele belangrijke vraagstukken zoals “de kanseliersvraag en andere personeelsvraagstukken”, op te lossen. Stoiber verklaarde dat er een “inhoudelijke basis” is, waaruit veel zaken gemeenschappelijk opgelost kunnen worden. Als voorbeeld gaf hij de sanering van het sociale stelsel en de staatsbegroting. Volgens een optimistische Stoiber kunnen de officiële coalitieonderhandelingen volgende week beginnen.

In de Duitse kranten wordt volop gespeculeerd naar de toekomstige bondskanselier en een aantal belangrijke ministersposten. Een aantal regionale dagbladen komt met de belangrijkste primeurs. Als Merkel kanselier zou wordt dan zou, volgens de Kölner Stadt-Anzeiger, de SPD wederom de nieuwe president van de Bondsdag mogen leveren. De CDU heeft dit inmiddels tegen gesproken. Normaal gesproken levert de grootste fractie de Bondsdagpresident.

Edmund Stoiber zal volgens de Passauer Neue Presse de nieuwe minister van Financiën worden. Een vertrouwenspersoon van de CSU-voorzitter meldde de krant dat Stoiber “deze grote uitdaging wil aangaan”, ondanks de “ondankbare” aard van de post. Dezelfde krant schrijft dat Horst Seehofer, plaatsvervangend voorzitter van de CSU, ook in aanmerking zou komen voor een ministerspost.

Friedrich Merz, financieel expert van de CDU, zou volgens de Mitteldeutsche Zeitung vastbesloten zijn om onder Merkel geen enkele belangrijke politieke taak meer te willen vervullen. Hij zou gezegd hebben dat “zo lang zij nog de leiding heeft, ik absoluut niets meer zal doen”.

Volgens de Münchner Merkur heeft Ludwig Stiegler, vice-fractievoorzitter van de SPD, de aanspraak van de christen-democraten op het kanselierschap, opnieuw afgewezen. “De CDU/CSU moet uiteindelijk begrijpen dat een stabiele grote coalitie onder leiding van Gerhard Schröder het beste voor het land is”, aldus Stiegler. Hij voegde hieraan toe dat Stoiber een uitstekende vice-kanselier zou zijn.

Uiterlijk zondag willen de vier politici in een nieuw gesprek overeenstemming bereiken over de vraag wie de komende jaren bondskanselier wordt van Duitsland.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger