Schröder spreekt alle kritiek tegen
Nieuws

Achtergrond - 13 december 2005

(13 december 2005) Ex-bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) doet alle kritiek op zijn nieuwe baan af als "onzin". Vorige week werd bekend dat Schröder voorzitter wordt van de Raad van Toezicht van NEGP, het Russisch-Duitse consortium dat een gasleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen. Omdat hij als kanselier nauw betrokken was bij de besluitvortming over de aanleg van de gasleiding, kreeg hij felle kritiek over zich heen.

In het dagblad de Süddeutsche Zeitung heeft Schröder gisteren op de verwijten gereageerd, dat hij de politiek in dienst zou hebben gesteld van persoonlijk gewin. "In de politiek en de media wordt een hoop onzin gesproken", aldus de oud-kanselier. De samenstelling van de Raad zou nog helemaal niet bekend zijn, noch "is ooit over geld gesproken".

In de Duitse media lopen de speculaties over het salaris dat Schröder bij de NEGP zal gaan verdienen uiteen van 200 duizend tot één miljoen euro. De minister-president van Nedersaksen, Christian Wulff (CDU), gaf daarop het commentaar dat de oud-kanselier de baan met goed fatsoen niet kan aannemen. "Hier onstaat de indruk dat het om een beloning gaat voor zijn inzet voor de gasleiding", aldus Wulff. Daarmee zou Schröder het aanzien van de Duitse politiek zwaar hebben beschadigd.

Schröder zelf noemde de circulerende bedragen "volledig uit de lucht gegrepen en beslist veel te hoog". Hij gaat ervan uit dat hij voor zijn functie slechts "de gebruikelijke onkostenvergoeding" ontvangt. Tegenover de Süddeutsche Zeitung verklaarde hij: "Voor mij is het een erezaak, aan het pijpleiding-project mee te werken" en: "Ik ben pas 61 jaar oud en ik wil werken. Ik wil mijn vrouw niet thuis op de zenuwen werken." Hij kondigde juridische stappen aan tegen degenen die een valse voorstelling van zaken hebben gegeven.

Schröder heeft zich tijdens zijn kanselierschap persoonlijk ingezet om de banden met Rusland aan te halen op het gebied van energie, ten faveure van de Duitse economie. Poetin zou zich nu persoonlijk voor het voorzitterschap van Schröder hebben hard gemaakt. Schröder gaf alleen prijs dat hij afgelopen vrijdag een telefoontje "uit Rusland" had gekregen. Het verwijt van belangenverstrengeling wees hij van de hand. "Ik heb het project in het verleden politiek gesteund, omdat ik het een zinvol project vind."

De bouw van de gasleiding van Rusland naar Duitsland, die zo'n 1200 kilometer door de Oostzee zal lopen, zal worden uitgevoerd door het consortium NEGP. Het consortium bestaat uit het Russische Gasprom en de Duitse concerns E.on en BASF. De kosten van de bouw van de gasleiding onder water worden op zo'n 4 miljard euro geschat.

Rusland is Duitslands belangrijkste aardgasleverancier. Met de nieuw gasleiding zal de Duitse afhankelijkheid van het Russische aardgas verder toenemen. De gasleiding moet in 2010 klaar zijn.

Spiegel Online
Schröder wehrt sich gegen Vorwürfe
Schröders Job entzweit die Rechtsexperten

FAZ.NET
Schröder verteidigt Pipeline-Job gegen Kritiker 

Süddeutsche.de
Schröder weist Vorwürfe als "Unsinn" zurück

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger