‘Koning Kurt’ volgt Platzeck op
Nieuws

Achtergrond - 11 april 2006

(11 april 2006) Kurt Beck (SPD), de populaire minster-president van Rijnland-Palts, is de opvolger van de gisteren afgetreden SPD-partijvoorzitter Matthias Platzeck. ‘Koning Kurt’ vindt zichzelf zeker geen tussenpaus.

SPD-partijvoorzitter Matthias Platzeck kondigde gisteren onverwacht zijn aftreden aan. Platzeck, die het voorzitterschap slechts 146 dagen bekleedde, kampt sinds enige maanden met zijn gezondheid. Twee weken geleden werd hij getroffen door plotseling gehoorverlies, waarschijnlijk veroorzaakt door stress. “Ik heb mijn krachten overschat”, aldus de gewezen partijvoorzitter. Platzeck is tevens minister-president van de deelstaat Brandenburg. Die functie geeft hij vooralsnog niet op.

Het aftreden van Platzeck, die binnen de SPD brede steun genoot, betekent een klap voor de sociaal-democratische partij. Platzecks vertrek is de derde grote wisseling binnen de top van de SPD in een half jaar tijd. Platzeck volgde vorig jaar de huidige minister van Economische Zaken Franz Müntefering op. Die had op zijn beurt het voorzitterschap overgenomen van oud-kanselier Gerhard Schröder.

Kurt Beck (57) is van plan langer vol te houden. “Ik ben zeker geen tussenpaus”, verklaarde hij. Hij hield de nadrukkelijk de mogelijkheid open zich kandidaat te stellen voor het bondskanselierschap bij de verkiezingen van 2009.

De minister-president van Rijnland-Palts geldt als sociaal-democraat van de oude stempel. Iemand die oog heeft voor de zwakkeren. “Voor het functioneren van de samenleving is de schoonmaakster net zo belangrijk als de algemeen directeur”, sprak Beck maandag.

Zijn positie binnen de SPD heeft de nieuwbakken voorzitter onlangs verstevigd met een klinkende overwinning bij de deelstaatverkiezingen eind maart. Met ‘Koning Kurt’ Beck als lijsttrekker haalde de SPD in Rijnland-Palts een absolute meerderheid. Uit de West-Duitse deelstaat stamt ook Becks reputatie als bruggenbouwer. De sociaal-democraat stond in de deelstaat jarenlang aan het hoofd van een sociaal-liberale coalitie van SPD en FDP.

Onder Beck gaat het Rijnland-Palts economisch niet slecht. De deelstaat kent een relatief lage werkloosheid en de economie groeit. Alleen in Beieren en Baden-Württemberg ligt het aantal werklozen lager. De pragmatische sociaal-democraat ligt goed bij ondernemers.

Zelfs bij CDU-stemmers kan de katholieke Beck, voetbal- en wijnliefhebber, op sympathie rekenen. Dat heeft hem in het landelijke en als conservatief bekend staande Rijnland-Palts geen windeieren gelegd, vermoedt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Beck, de zoon van een metselaar, geldt als toegankelijk en loyaal. Hij rondde een opleiding af tot elektricien en is getrouwd met een kapster. Dat hij nog steeds in zijn kleine geboorteplaats Steinfeld woont, geldt als bewijs van zijn afkeer van poeha en kapsones.

Een belangrijk voordeel dat Beck bezit ten opzichte van zijn voorganger Platzeck is zijn uitgebreide netwerk binnen de SPD, een erfenis van twaalf jaar minister-presidentschap. Kenners schatten in dat de sociaal-democraat door zijn compromisgerichte stijl van leidinggeven een belangrijke bijdrage kan leveren aan de stabilisering van de SPD en de grote coalitie.

Als man van grote visie staat Beck echter niet bekend. Grote inhoudelijke vraagstukken als de toekomst van de verzorgingsstaat blijven onbeantwoord, voorspelde de bekende politiek commentator Karl-Rudolf Korte.

Beck, die voorlopig als interim-voorzitter optreedt, wordt naar verwachting in mei op een speciaal partijcongres officieel bemoemd.

Spiegel Online
Beck will kein Übergangschef sein
Der Menschenfänger aus Mainz

FAZ.NET
Sein Wort hat Gewicht 

ZDF Heute
Beck hält sich Kanzler-Kandidatur 2009 offen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger