Vergeten Berlijnse plekken: Friedrichsfelde
Laatste rustplaats voor socialistische 'helden'

Achtergrond - 24 mei 2006

(26 mei 2006) De SPD organiseert jaarlijks een grote demonstratie. In de roodbonte stoet lopen oude mannen met bontmutsen die zachtjes ‘de Internationale’ neuriën, jongeren dragen foto’s van Mao en Stalin. De tocht voert over de Karl-Marx-Allee naar de socialistische gedenkplaats op het kerkhof Friedrichsfelde.

tekst en foto's: Leonie van Nierop

In het midden van dit monument staat een grote stele met de woorden: die Toten mahnen uns. In een kring eromheen liggen de grafstenen van een achttal socialistische helden. Ernst Thälmann ligt er tegenover Walter Ulbricht. Op een paneel in de muur zijn namen gebeiteld van mensen die tijdens de Weimarrepubliek en het Derde Rijk vanwege linkse sympathieën om het leven kwamen. Tot Wilhelm Liebknecht, oprichter van de SPD, hier in 1900 werd begraven, was Friedrichsfelde een onopvallende armenbegraafplaats. Snel werd zij in de volksmond socialistenbegraafplaats genoemd. In 1919 werden Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg hier ter aarde besteld.

De begraafplaats Friedrichsfelde ligt aan de Gudrunstraße in de Oost-Berlijnse wijk Lichtenberg en is het makkelijkst bereikbaar met metrolijn U5 vanaf station Alexanderplatz, uitstappen station Lichtenberg.

Leonie van Nierop is medewerker van het Duitslandweb en verblijft momenteel in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger