Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Baden-Württemberg: AfD in peilingen op 11 procent

Kort nieuws - 21 januari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-conservatieve AfD staat in de peilingen voor de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg in maart op 11 procent. Dat maakt coalitievorming er in de belangrijke Zuid-Duitse deelstaat niet makkelijker op. De CDU zou als er nu verkiezingen zouden zijn de grootste partij worden (34 procent in de ZDF-Politbarometer, 35 procent volgens Insa). De Groenen, die samen met de SPD regeren, komen uit op 28 (ZDF) of 29 procent (Insa). De SPD verliest en komt uit op 15 (ZDF) of 13 procent (Insa). De FDP zou 6 procent van de stemmen krijgen en Die Linke zou de kiesdrempel niet halen. Met deze uitslag zouden noch groen-rood, noch zwart-geel een regering kunnen vormen. Toch wil een duidelijke meerderheid van de kiezers, 59 procent, dat de groene minister-president Kretschmann aanblijft. Bij de vorige verkiezingen in 2011 kwam na 60 jaar verrassend een eind aan de CDU-heerschappij en gingen De Groenen samen met de SPD regeren. Het was voor het eerst dat De Groenen een minister-president in een deelstaat leverden. Lees meer bij tagesspiegel.de en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger