Van der Wall winnaar Volkskrant/DIA-scriptieprijs
UvA-student wint met scriptie over Oost-Duitse schrijvers

Achtergrond - 30 januari 2007

(30 januari 2007) Hidde van der Wall is de winnaar van de Volkskrant/DIA-Scriptieprijs 2006. De aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerde historicus ontving een geldbedrag van 1.500 euro en mag een week op pad met een Volkskrant-correspondent in Berlijn, Brussel of de Verenigde Staten. De krant publiceert tevens een artikel gebaseerd op zijn scriptie.

 Hidde van der Wall ontvangt de oorkonde, behorend bij zijn prijs, uit handen van juryvoorzitter Arie van der Zwan. De jury roemde "de spanning, de tragiek en de dramatiek" in zijn scriptie '"Die Kunst zum Schweigen gebracht." Anna Seghers, Alfred Kantorowicz en de formalismestrijd in de SBZ en vroegere DDR, 1945-1957'

 De genomineerden, hun familie en vrienden werden eerder op de avond toegesproken door de Duitse staatssecretaris voor Europa, Günter Gloser, die in Nederland was naar aanleiding van het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad. Links van hem de jury van de scriptieprijs: André Roelofs en Paul Brill (de Volkskrant), Ton Nijhuis (Duitsland Instituut) en voorzitter Arie van der Zwan.

 

Voor de prijs waren negen scripties genomineerd uit 32 inzendingen. De genomineerden (v.l.n.r.): Van Dam, Goossens, Kuijpers, Lotze, Rochow, Sigterman, Sleutjes, Stotijn en Van der Wall. Juryvoorzitter Van der Zwan toonde zich "getroffen door de onbevangenheid waarmee de huidige generatie naar Duitsland kijkt en erover schrijft."

 De spanning stijgt als Paul Brill van de Volkskrant de juryrapporten van de finalisten voorleest. De negen genomineerden op de eerste rij horen op dit moment of zij tot de finalisten behoren.

 Brill heeft de verlossende woorden voor de genomineerden gesproken: "Hoewel de jury onder de indruk was van alle inzendingen op de shortlist en die van de finalisten in het bijzonder, stak dit excellente werkstuk er voldoende bovenuit om Hidde van der Wall zonder twijfels de Volkskrant/DIA-scriptieprijs 2006 te gunnen." Van der Wall wordt gefelicteerd door Stotijn.

 De drie overige finalisten, Kuijpers, Van Dam en Lotze, krijgen bloemen en hun prijs voor hun scripties over resp. de Heimatvertriebenen-problematiek, berichtgeving in Nederlandse en West-Duitse pers over het studentenprotest tussen 1965 en 1970 en een studie naar de Oost-Duitse filmpraktijk.

 Van der Wall reageert in eerste instantie ietwat beduusd als hij hoort dat hij de winnaar is, maar bij de borrel na afloop dringt langzaam tot hem door wat hij gewonnen heeft.

Hij wil het liefst een week meelopen met de Volkskrant-correspondent in de Verenigde Staten. "Dat is nog helemaal nieuw voor mij." In Brussel is Van der Wall vaker geweest, in Berlijn heeft hij enige tijd gewoond.

Met het geld wil hij een reis maken. "Die stond al langer gepland, maar ik kon het tot nog toe niet betalen." 

Foto's: Christiaan Krop Fotografie

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger