Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse media: 'Schäuble almachtig', 'Merkel vernederd'

Kort nieuws - 20 juli 2015

'De vernederde kanselier', kopt Spiegel Online. 'Het einde van de almacht van Merkel', schrijft de Süddeutsche Zeitung. Minister van Financiën en Merkels partijgenoot Wolfgang Schäuble is sterker dan ooit en Merkel kan hem niet tot de orde roepen, luidt het commentaar. Hij is bij een meerderheid van haar partij en van de bevolking populairder dan zij. Merkel was sinds de verkiezingen van 2013 onaantastbaar in haar partij, maar dat is nu voorbij, aldus de Süddeutsche. Schäuble wekte vorige week, vooral bij de oppositie en bij coalitiepartner SPD, ergernis omdat hij bleef zinsprelen op een tijdelijke Grexit, ook nadat de EU een akkoord met Griekenland had bereikt. Nu heeft hij in een interview met Der Spiegel gezegd dat niemand hem kan dwingen tegen zijn overtuigingen in te handelen. Dan zou hij zijn ontslag kunnen indienen bij de president. Dit wekt weer de woede van de SPD, die vindt dat dit niet helpt om uit de Griekenlandcrisis te komen. Maar het tekent ook de macht die hij ten opzichte van Merkel heeft, aldus de Süddeutsche Zeitung. Merkel zelf zei zondagavond tijdens een tv-interview met de ARD dat er een akkoord ligt waarover zij en Schäuble zullen onderhandelen en dat bij haar niemand om ontslag heeft verzocht. Lees meer bij Spiegel Online, Süddeutsche.de, Tagesspiegel.de, Welt.de en Faz.net. Bekijk het interview met Merkel bij de ARD
Zie ook het Spiegel persoverzicht: Kan Merkel zonder Schäuble?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger