Zeithistorische Perspektiven: Ulrich Herbert
Hitler und der Rest - Wie schreibt man eine Deutsche Geschichte des 20. Jahrhunderts?

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 6 juni 2011 om 17:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis, zaal 104
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Vrije toegang, annmelden bij k.thijs@uva.nl
Zeithistorische Perspektiven: Ulrich Herbert
© Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

De bekende Zeithistoriker Ulrich Herbert (Freiburg) werkt momenteel aan een synthese van de Duitse geschiedenis in de 20ste eeuw. Tot in de jaren zeventig leek zo’n project niet bijzonder ingewikkeld. Alles draaide om het Derde Rijk: de voorafgaande decennia golden als voorgeschiedenis en de jaren erna als nageschiedenis.

Dit perspectief is intussen veranderd. De Bondsrepubliek is een stabiele democratie en verschilt nauwelijks van andere westerse samenlevingen. Bovendien is de betekenis van nationale staten erg geslonken. Maakt dat een Duitse geschiedenis van de 20ste eeuw niet anachronistisch? En als we die toch willen schrijven, welke rol moet Hitler daarin dan toekomen?

Met een inleiding van Dr. Krijn Thijs van het Duitsland Instituut.

Prof. Dr. Ulrich Herbert is professor für Neuere und Neueste Geschichte in Freiburg en directeur van de School of History aan het Freiburg Institute of Advanced Study (FRIAS). Hij publiceerde vele toonaangevende werken over het Derde Rijk en de Duitse geschiedenis en kreeg in 1999 de Leibniz-Preis van de Deutsche  Forschungsgemeinschaft (DFG).

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Organisatie: Goethe-Institut, Geschiedenis in Discussie (UvA), NIOD, Duitsland Instituut Amsterdam, Genootschap Nederland Duitsland.

Aankondiging Ulrich Herbert (pdf)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger