Steinmeier nieuwe leider SPD
Nieuws

Achtergrond - 8 september 2008

(8 september 2008) Na de verrassende omwentelingen binnen de SPD afgelopen weekend vreest de partij nieuwe strijd tussen de linker- en de rechtervleugel van de partij. De partij is nog steeds verdeeld, hoewel de ‘Schröderianen’ Steinmeier en Müntefering het pleit lijken te hebben gewonnen.

Frank-Walter Steinmeier. Afbeelding: www.youtube.comKurt Beck trad gisteren verrassend af als partijvoorzitter van de SPD. Minder onverwacht was dat partijgenoot Frank-Walter Steinmeier, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, de nieuwe kandidaat voor het kanselierschap wordt voor de SPD. Zijn naam circuleerde al maanden en het was al eerder duidelijk dat hij het van Beck, zijn enige echte concurrent voor de verkiezingsstrijd, zou winnen. De vraag was alleen nog wanneer en hoe het bekend zou worden gemaakt.

Beck is nooit echt populair geweest en zijn positie is in de afgelopen maanden steeds verder verzwakt. Maar dat Beck het partijvoorzitterschap zou opgeven, daar had niemand rekening mee gehouden. Hijzelf ook niet. Tot op het laatste moment, zo verklaarde hij zelf, heeft hij geprobeerd te voorkomen dat hij het veld moest ruimen voor de oude SPD-rot Franz Müntefering (68), die hem zal opvolgen.

Partij-intriges

Beck zegt het slachtoffer te zijn geworden van partij-interne intriges. Er is “bewust” verkeerde informatie naar de pers gelekt, die zijn functioneren onmogelijk heeft gemaakt. Hij moest daarom wel aftreden, zei hij gisterochtend tegen de partijtop. Die besloot vervolgens op advies van Steinmeier Müntefering te vragen voor het partijvoorzitterschap.

Voorlopig is Steinmeier interim-voorzitter, tot Müntefering in deze functie wordt benoemd. Dat moet op een nog bijeen te roepen partijcongres dit najaar gebeuren. Müntefering is volgens de partij de man met het meeste vertrouwen en steun binnen de SPD. Hij was van 2004 tot 2005 ook al voorzitter van de partij. Eind vorig jaar trok hij zich geheel terug uit de politiek om voor zijn zieke vrouw te zorgen. Zij overleed ruim een maand geleden.

Agenda 2010

Eén van de strijdpunten binnen de partij is de omgang met Die Linke, waarin de PDS, de opvolger van de Oost-Duitse communistische partij, is opgenomen. Beck heeft weliswaar meermaals in het openbaar gezegd dat de SPD onder geen beding kon samenwerken met Die Linke, in de praktijk zag het er anders uit. In Hessen bijvoorbeeld, is de SPD al maanden bezig een regering te vormen, met gedoogsteun van Die Linkspartei.

De nieuwe partijleiding wil Schröders hervormingsplannen ‘Agenda 2010’ verder uitvoeren. Ook dat is niet onomstreden binnen de partij. Volgens de linkervleugel van de SDP moeten die plannen worden aangepast. Ook vrezen veel partijleden dat met de wisseling van de wacht noodzakelijke inhoudelijke partijhervormingen weer worden uitgesteld. Daarbij belichamen Steinmeier en Müntefering de regeringscoalitie van CDU en SPD, binnen de sociaaldemocratische partij geen onomstreden verbintenis.

Verkiezingen

Het is de vraag of het voorzitterschap van Müntefering wel wordt geaccepteerd. De voormalig minister van Sociale Zaken geldt als autoritair leider. Toen hij drie jaar geleden opstapte, was dat voor velen een opluchting.

Duitse politieke experts schatten de positie van de SPD na dit weekend uiteenlopend in. Niemand denkt dat de SPD met Steinmeier bij de verkiezingen van volgend jaar kan winnen van kanselier Merkel, maar sommige experts menen dat de positie van de sociaaldemocraten is verbeterd met de komst van Müntefering en Steinmeier.

                                                                     Spiegel Online / Welt.de / FAZ.net

Afbeelding:

Frank-Walter Steinmeier: www.youtube.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger