SPD: geen binnenlandse inzet leger
Nieuws

Achtergrond - 11 november 2008

(11 november 2008) De SPD ziet toch af van een grondwetswijziging die de binnenlandse inzet van het Duitse leger mogelijk maakt. Begin oktober bereikten de sociaal-democraten hierover nog een compromis met coalitiegenoot CDU.

Afb: wikipedia.orgVolgens de Neue Osnabrücker Zeitung mag de Bundeswehr van de SPD in twee duidelijk afgebakende uitzonderingssituaties wel binnen de Duitse grenzen worden ingezet. Een woordvoerder van de sociaal-democraten denkt hierbij aan “direct gevaar voor Duitsland vanuit de lucht of vanaf de zee.”

Hiertoe moet wel Artikel 35 van de Duitse grondwet worden aangepast. Daarin is vastgelegd hoe de autoriteiten moeten reageren op extreme situaties zoals een terroristische aanslag. Daarnaast wil de federale overheid in zo’n geval het laatste woord hebben boven de deelstaten. Wanneer zich acuut gevaar voordoet, beslist de verantwoordelijke federale minister.

Met deze stap neemt de SPD afstand van het compromis dat ze zelf hierover begin vorige maand met de CDU sloot. De Grote Coalitie besloot toen dat de Bundeswehr bij ernstige excessen in eigen land kon worden ingezet. Daarbij mocht indien nodig ook geweld worden gebruikt als blijkt dat de politie de situatie niet meester was.

Uitbreiding geweldsmonopolie

De CDU wil dat de Bundeswehr ook op Duits grondgebied kan ingrijpen. Maar volgens de SPD vervaagt dan het onderscheid tussen binnen- en buitenlandse veiligheid. Als de overheid ook op het land over het leger kan beschikken, wordt het binnenlandse geweldsmonopolie aanzienlijk uitgebreid. Het leger kan dan als een extra machtsmiddel van de regering naar goeddunken worden ingezet, zo luidt de vrees.

Vooral de linkse oppositie reageerde vorige maand woedend op het regeringsvoornemen. “Alleen dictaturen zetten het leger met een geweldsmandaat in tegen in het eigen land, tegen de eigen bevolking”, zo stelde de een woordvoerder van Die Linke begin oktober.

Ook de politievakbond DPioG was kritisch. “De CDU wil onder het mom van terrorismebestrijding binnenlandse militaire acties eerder regel dan uitzondering maken”, waarschuwde voorzitter Konrad Freiberg.

De SPD wil bij nader inzien ook een dergelijke situatie voorkomen. “De voorgenomen wetswijziging is wat de inzet van het leger op Duits grondgebied betreft voorlopig van tafel”, zo bevestigde de woordvoerder van de sociaal-democraten.

De aanpassing van Artikel 35 is volgens de CDU nodig omdat het oude onderscheid tussen interne en externe veiligheid achterhaald is. Zo mag de Duitse luchtmacht geen toestel neerhalen dat terroristen willen gebruiken als vliegende bom, vergelijkbaar met de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Een dergelijke situatie behoort volgens de SPD tot de uitzonderingen, waarin de strijdkrachten wel mogen ingrijpen.

                        Neue Osnabrücker Zeitung Online / heute.de / tagesschau.de

Afbeelding:

Wikipedia

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger