Verkiezingen

Berlijn proberen te typeren is onbegonnen werk. Het is de stad van tegenstellingen: waar trendy en chic, klassiek en hightech fuseren. De stad waar culturen uit de hele wereld opgaan in een kleurrijke melting pot. Het is de metropool die altijd verandert, maar nooit af is. Wat je ook van Berlijn vindt, het is in elk geval een stad waarover de Nederlanders niet raken uitgepraat.

En masse checkt de Nederlander jaarlijks in voor een lang weekeinde Berlijn. In deze special geven we antwoord op de vraag wat Nederlanders zo aantrekt in de Duitse hoofdstad. Daarvoor dompelden wij ons onder in de historische stad op zoek naar de karakteristieke dynamiek. We slenterden door de oude stadswijken uit DDR-tijd om de aantrekkingskracht te peilen op kunstenaars en studenten en bekeken de postmoderne architectuur van de stad. Nog steeds buiten adem maken we u graag deelgenoot van onze Berlijn-tour. Waar wacht u nog op?

Artikelen in deze serie:

Facts and Figures

Achtergrond - 1 februari 2002
WijkenBerlijn is opgedeeld in twaalf wijken (Bezirke), waarvan Mitte met 321.077 inwoners de grootste is.
Lees meer

De Berliner Republik

Achtergrond - 1 februari 2002
door Suzanne Barbier Niets heeft zo"n grote aantrekkingskracht op de Berlijnganger als de geschiedenis van de stad.
Lees meer

Musea

Achtergrond - 12 december 2002
Berlijn is de Duitse cultuurmetropool, hoofdstad en de meest oostelijke wereldstad van West-Europa.
Lees meer

"Een metropool zonder 'hyperige sfeer"

Achtergrond - 1 februari 2002
Noem Berlijn in een adem met kunst en de doorsnee bezoeker denkt aan de klassiekers Brecht, Marlene (Dietrich natuurlijk) en de Museumsinsel in de Spree.
Lees meer

Het Berlijnse hart van de Duitse Eenheid

Achtergrond - 1 februari 2002
Enkele essentiële aanleidingen die hebben geleid tot het vallen van de muur - zoals de maandagdemonstraties in Leipzig, de grensopening tussen Hongarije en Oostenrijk en de bezetting van de Duitse ambassade in Praag - hebben buiten Berlijn plaatsgevonden.
Lees meer

Omstreden coalitie in Berlijn

Achtergrond - 1 februari 2002
Na bijna drie maanden overleg met verschillende beoogde coalitiepartners maakte de op 21 oktober 2001 gekozen burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit op 9 januari 2002 bekend dat zijn sociaal-democratische partij, de SPD, een regeringsakkoord heeft bereikt met de PDS (opvolger van de communistische SED) van Gregor Gysi.
Lees meer

Agenda

Achtergrond - 1 februari 2002
De stad Berlijn leeft: vrijwel dagelijks valt er iets te beleven op het gebied van kunst en muziek en er is met regelmaat wel een feest of festival.U hoeft zich nooit te vervelen tijdens een verblijf aan deze levendige stad.
Lees meer

Angst voor de Kulturwüste

Achtergrond - 1 februari 2002
Berlijn is blut.
Lees meer

Architectuurstad Berlijn

Achtergrond - 1 februari 2002
Het was een feestje van bijzondere betekenis, in mei 2001.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger