Geschiedenis:

Pearl Harbor, Afrika en Sicilië
Tweede Wereldoorlog: 1939-1945

Door de Japanse aanval op de Amerikaanse vloot in Hawaï in 1941 raakten de Verenigde Staten direct bij de Tweede Wereldoorlog betrokken. In 1943 landden de eerste Amerikaanse soldaten op Sicilië in Italië.

Pearl Harbor, Afrika en Sicilië
© Amerikaanse archieven, http://arcweb.archives.gov
Brandende slagschepen in de haven van Pearl Harbor op 7 december 1941.

Op 7 december 1941 werd de VS de oorlog ingezogen. Japan, bondgenoot van Duitsland, vernietigde de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor op Hawaï met een verrassingsaanval van de luchtmacht.

Hitler was uitgelaten over het Japanse succes en verklaarde in een toespraak voor de Rijksdag op 11 december de VS ook de oorlog. Maar de gecombineerde krachten van de Verenigde Staten, Engeland en de Sovjet-Unie zouden uiteindelijk teveel blijken voor Duitsland en zijn bondgenoten.

De geallieerden boekten hun eerste overwinningen in Noord-Afrika. De Duitse legers werden in de zomer van 1942 verslagen in de slag bij El Alamein. In 1943 waren zij uit heel Noord-Afrika verdreven.

  ©http://arcweb.archives.gov ‘I want you for the US Army. Enlist now!’ Poster uit 1941-1945In juli van datzelfde jaar begonnen de geallieerden een offensief in Italië. De Sovjet-Unie had er bij Amerika en Engeland op aangedrongen dat zij een nieuw front zouden beginnen om het oostfront te ontlasten.

Churchill wilde via Italië oprukken, zodat de westerse geallieerden konden doorstoten naar Midden-Europa. Hij hoopte daardoor de Russische opmars naar het westen af te kunnen snijden. Als de Russen te ver in Europa zouden doorstoten, zou de invloed van de Sovjet-Unie daar veel te groot worden, zo vreesde Churchill.

Het offensief in Italië was niet bijzonder succesvol. Vooral in de bergachtige gebieden verliep de strijd moeizaam.

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger