Sport:

1936: Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen
Test voor de Zomerspelen in Berlijn

Bij de Olympische Spelen van 1936 wordt vaak gedacht aan de omstreden Zomerspelen in Berlijn. Eerder datzelfde jaar vonden echter ook de Olympische Winterspelen plaats in Duitsland, in Garmisch-Partenkirchen, die als de ‘vergeten Spelen’ bekend staan. Voor 1992 werden de zomer- en winterspelen altijd in hetzelfde jaar georganiseerd.

1936: Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen
© Deutsches Bundesarchiv R8076Bild-0016

755 sporters uit 287 landen namen deel en maar liefst een half miljoen bezoekers kwamen af op de Olympische Spelen in Garmisch-Partenkirchen, die van 6 tot en met 16 februari plaatsvonden. Daarmee braken de Winterspelen een deelnemers- en bezoekersrecord. De drie voorafgaande edities van de Winterspelen trokken veel minder publiek: de Winterspelen werden destijds als minderwaardig aan de Zomerspelen beschouwd.

Toen Duitsland in 1931 voor de tweede keer in de geschiedenis de Spelen kreeg toegewezen, verwierf het land ook het recht om de Winterspelen van 1936 te organiseren. In 1933 werd die toewijzing definitief bevestigd door het IOC. Duitsland had toen nog drie jaar om de Spelen voor te bereiden en om sportaccomodaties te bouwen: die waren er namelijk nog niet. In rap tempo werden een bobbaan, een ijsbaan en een skischans gebouwd. Een andere stap in de voorbereiding was de samenvoeging van de twee dorpen Garmisch en Partenkirchen tot één gemeente.

De Winterspelen dienden in veel opzichten als een test voor de Zomerspelen in Berlijn. De regering, sinds 1933 onder leiding van Adolf Hitler, greep de Spelen in Garmisch- Partenkirchen aan als een kans om propaganda te verspreiden en het beeld van een vreedzaam Duitsland naar buiten te brengen. Antisemitische borden verdwenen uit het straatbeeld en racistische maatregelen worden tijdelijk opgeschort. Bovendien werd veel gebruik gemaakt van nieuwe media, zoals tv en radio. Ook zorgde de organisatie voor goed openbaar vervoer om zo veel mogelijk bezoekers aan te trekken.

De Spelen in Garmisch-Partenkirchen waren zelfs zo succesvol dat de gemeente nog een bod deed op de Winterspelen van 1940. Garmisch- Partenkirchen kreeg de Spelen inderdaad nog een keer toegewezen. Die Spelen gingen echter niet door omdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger