Film:

Volker Schlöndorff (1939)
Regisseurs, BRD 1949-1990

Volker Schlöndorff is de enige regisseur van de Nieuwe Duitse Film die een Oscar won. Met zijn voorliefde voor boekverfilmingen heeft hij ook vele andere prijzen in de wacht gesleept.

Volker Schlöndorff (1939)
© flickr.com/Hendrick Speck
Regisseur Volker Schlöndorff heeft een voorliefde voor boekverfilmingen.

Schlöndorff wordt in 1939 in Wiesbaden geboren als zoon van een arts. Na zijn eindexamen vertrekt hij naar Parijs om aan de Sorbonne politieke wetenschappen te studeren en een regieopleiding te volgen.

Na vier jaar Frankrijk keert hij weer terug naar Duitsland. Daar behoort hij in 1966 tot de eerste jonge regisseurs die een film verwezenlijken met geld van het Kuratorium. Schlöndorffs debuut ‘Der junge Törless’ (1966), naar een boek van Robert Musil, wint in Cannes de prijs van de internationale filmkritiek. De film gaat over twee jongens op een internaat die voor eigen rechter spelen als ze ontdekken dat iemand heeft gestolen.

Schlöndorff is politiek actief en vertegenwoordigt tussen 1974 en 1978 de SPD in het bestuur van de organisatie die de filmsubsidies uitdeelt. Hij pleit voor betere subsidievoorwaarden voor jonge filmers.

In 1975 regisseert hij samen met echtgenote Margarethe von Trotta de verfilming van het boek ‘Die verlorene Ehre der Katharina Blum’ van Heinrich Böll. De film gaat over een vrouw die na een onenightstand in het vizier komt van de politie en het onderwerp wordt van roddels. De film is een kassucces.

Een nog grotere triomf viert hij met de Günter Grass-verfilming ‘Die Blechtrommel’ (1979), het verhaal van het Duitse jongetje Oskar Matzerath dat uit protest tegen de hypocrisie van de volwassenen om hem heen weigert te groeien. Schlöndorff wint hiermee als enige regisseur van de Nieuwe Duitse Film een Oscar.

‘Die Fälschung’ (1981) speelt zich af tijdens de burgeroorlog in Libanon. Een journalist (Bruno Ganz) raakt temidden van het oorlogsgeweld geïntrigeerd door een Arabische vrouw (Hanna Schygulla) terwijl in Duitsland zijn eigen Greta op hem wacht.

Het succes van ‘Die Blechtrommel’ opent deuren in de Verenigde Staten, waar Schlöndorff in 1985 met Dustin Hoffmann en John Malkovich een succesvolle tv-film maakt van Arthur Millers toneelstuk ‘Death of a Salesman’. In de jaren tachtig woont Schlöndorff hoofdzakelijk in New York en maakt enkele Amerikaanse films terwijl echtgenote Von Trotta in Duitsland successen boekt.

Na de val van de Muur in 1989 keert Schlöndorff terug naar Duitsland. Hij zet zich in voor het behoud van het grote studiocomplex van de Oost-Duitse filmmaatschappij DEFA in Potsdam-Babelsberg. Schlöndorff is tot eind jaren negentig directeur van de nieuwe UFA-studio’s die uit het complex voortkomen. Tegenwoordig is hij als docent werkzaam, onder andere op de Deutsche Film- und Fernsehakademie in Berlijn.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger