Economie:

Gezondheidszorg
Agenda 2010

Naast de versobering van de werkloosheidsuitkeringen Hartz IV was de hervorming van de Duitse gezondheidszorg een belangrijk speerpunt van Agenda 2010. De kosten van het ziekenfondsstelsel waren met het oog op de vergrijzing niet meer te overzien.

Gezondheidszorg
© dpa/picture-alliance
Apothekerprotest

Ruim 70 miljoen Duitsers, zo’n 90 procent van bevolking, waren in 2015 verzekerd via de zogenaamde Krankenkassen (ziekenfondsen). Ziekenfondsverzekerden betaalden tot de hervorming van de gezondheidszorg altijd een premie naar draagkracht op basis van het brutoloon. Dit leidde ertoe dat de ziekenfondsen in rijke Duitse deelstaten als Beieren en Baden-Württemberg meer te besteden hadden dan een concurrent in een armere, vergrijsde regio als Brandenburg.

Agenda 2010 voorzag in de verlaging van de premie die vooral merkbaar moest zijn in het werkgeversaandeel. De bedoeling hiervan was dat de loonkosten werden gedrukt, waardoor nieuwe banen moesten ontstaan. Om de zorg toch betaalbaar te houden, werd het basispakket van een ziekenfondsverzekerde versoberd. Zo ging de tandheelkundige zorg er grotendeels uit en werd een eigen bijdrage ingevoerd voor een bezoek aan de huisarts.

Terwijl aan de basis van Hartz IV weinig veranderde, bleef de hervorming van de gezondheidszorg de aandacht houden van opeenvolgende kabinetten. Duitsland kent ziekenfondsen en particulieren ziektekostenverzekeringen.

Gezondheidsfonds

In 2009 werd een Gezondheidsfonds ingevoerd, dat zorg draagt voor een eerlijkere verdeling van de premies over de ziekenfondsen en de particuliere verzekeringen. Particuliere verzekeraars werden verplicht een basispakket aan te bieden tegen een basistarief. De regering hoopte dat meer mensen hierdoor zouden overstappen naar een particuliere verzekering.

De problemen waren daarmee echter niet opgelost. De premie voor de ziekenfondsen is alleen maar gestegen, samen met de kosten voor de zorg. Een ziekenfondsverzekerde betaalde in 2015 ongeveer 15,5 procent van zijn bruto-inkomen aan zorgkosten tegen 14 procent in 2006. Dit percentage was destijds aanleiding voor de hervormingen in de gezondheidszorg.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger