Marnix Krop
2 september 1948 - 28 juli 2022

Mr. drs. Marnix Krop werkte 24 jaar in de Nederlandse diplomatieke dienst. Hij bekleedde posities in Parijs (plaatsvervangend ambassadeur, 1998-2002), Warschau (Ambassadeur, 2006-2009, mede geaccrediteerd in Minsk) en Berlijn (Ambassadeur, 2009-2013). Van 2002 tot 2006 was hij directeur-generaal Europese samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Sinds zijn pensionering in september 2013 was hij actief als adviseur, toezichthouder, docent en publicist. Zo was hij betrokken als Senior Research Associate bij Clingendael Institute, lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en Permanent Fellow bij het DIA.

Krop studeerde in 1972 af aan de Rijksuniversiteit Groningen (Meester in de rechten) en in 1975 aan de Johns Hopkins University, School of Advanced International Studies (Bologna, Italië en Washington DC) met een Master in International Relations/European studies. Hij heeft ruim 200 publicaties op zijn naam, waaronder monografieën, bundels, artikelen, boekrecensies en commentaren over internationale betrekkingen, Europese integratie, mensenrechten alsook nationale politiek. Over Duitsland en de Nederlands-Duitse betrekkingen schreef hij Hart van Europa. Hoe Duitsland ons uit de crisis voert en tegen welke prijs (2014). In 2019 verscheen van zijn hand Wim Kok, een leven op eigen kracht. Deel I: Voor zijn mensen 1938-1994.

Het DIA gedenkt Marnix Krop met diep respect voor zijn grote inzet voor en sterke betrokkenheid bij de Nederlands-Duitse betrekkingen en de Europese samenwerking. Het DIA is hem dankbaar voor de uiteenlopende momenten van samenwerking voor en na zijn pensionering. Het was een eer om hem als onze Permanent Fellow aan onze stichting te kunnen verbinden en met hem op te trekken. Onze warme gevoelens van medeleven gaan uit naar zijn familie en dierbaren.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger