Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31 (0)20 525 3695

Marja Verburg ist Historikerin und Redakteurin beim Duitslandweb. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Sie macht mit der Duitslandweb-Redaktion die Podcasts 'Achtung! Duitse updates' und 'Achtung Europa'. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft.

Verburg hat einen Blog und twittert.

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Boeken - 6 November 2023 - Autor: Marja Verburg 'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie
Met het succes van de rechts-extremistische AfD nemen de zorgen over de democratie in Duitsland toe. Daarbij komt dat in Oost-Duitsland andere ideeën over democratie leven dan in West-Duitsland. Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief. Ze ziet veel overeenkomsten, maar laat ook zien hoe de verschillen in achtergrond, geschiedenis en politieke cultuur in het huidige Duitsland doorwerken. “Er heerst inmiddels wel een gevoel van crisis, maar er gebeurt nog steeds te weinig.”

Mehr

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Achtergrond - 24 Oktober 2023 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik 5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Duitsland voelt een speciale verantwoordelijkheid ten opzichte van Israël. Die speelt een essentiële rol in de Duitse reacties op het conflict in het Midden-Oosten. Tegelijkertijd heeft Duitsland goede banden met betrokken Arabische landen, waardoor kanselier Scholz een belangrijke bemiddelende rol kan spelen. In Duitsland zelf is de zorg groot dat de strijd tussen Israël en Hamas tot binnenlandse problemen leidt. Vijf vragen over Duitsland en de omgang met Israël en de Palestijnen.

Mehr

AfD nu ook in West-Duitsland gevestigd

Achtergrond - 9 Oktober 2023 - Autor: Marja Verburg AfD nu ook in West-Duitsland gevestigd
In Beieren en Hessen zijn de christendemocraten bij de deelstaatverkiezingen zondag de grootste geworden. De extreem-rechtse AfD blijkt inmiddels ook in West-Duitsland een stabiele positie in het politieke landschap te hebben verworven. De SPD en de FDP moesten flinke verliezen incasseren. Dat heeft consequenties voor de bondsregering in Berlijn, waar de toch al moeizame samenwerking tussen de coalitiepartners er niet makkelijker op wordt.

Mehr

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Achtergrond - 3 Oktober 2023 - Autor: Marja Verburg Duitsers sceptisch over Duitse eenwording
33 jaar na de Duitse eenwording zijn veel Duitsers sceptischer geworden over de vraag of Oost- en West-Duitsland naar elkaar zijn toe gegroeid. Dat blijkt uit verschillende opiniepeilingen. Ook de officiële cijfers laten zien dat er nog steeds grote verschillen zijn.

Mehr

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Achtergrond - 12 September 2023 - Autor: Marja Verburg Deutsches Kino: Duitsland in 5 films
Dat de DDR een bloeiende modescene had, weten ook in Duitsland zelf niet veel mensen. Hoe die eruit zag, is dit najaar te zien in de film ‘In einem Land, das es nicht mehr gibt’, die draait in de filmhuizen Lumen in Delft en het Ketelhuis in Amsterdam. Oost-Duitsland speelt ook in andere films in de reeks Deutsches Kino een rol. Verrassend is een documentaire over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.

Mehr

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Achtergrond - 7 September 2023 - Autor: Marja Verburg Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren
Kanselier Scholz (SPD) wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren. Hij stelde woensdag in de Bondsdag bij de begrotingsbehandeling zijn 'Deutschland-Pakt' voor. Een aantal CDU'ers verwijt hem echter dat het Deutschland-Pakt slechts een nieuwe verpakking is voor bestaand beleid.

Mehr

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Achtergrond - 27 Juli 2023 - Autor: Marja Verburg Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?
Was de Holocaust uniek? Of kun je die vergelijken met andere genocides? Daarover werd in de jaren tachtig al een hevige strijd gevoerd tussen Duitse historici. De afgelopen jaren is een nieuw debat ontstaan: de Historikerstreit 2.0, waarin historici, ook buiten Duitsland, zeggen dat als je de Holocaust als unieke misdaad in de wereldgeschiedenis beschouwt, er te weinig oog is voor andere genocides. Daarover gaat de podcast 'Historikerstreit 2.0', die onderdeel uitmaakt van een tweeluik over hoe historici omgaan met de Duitse geschiedenis.   

Mehr

Nieuwe ronde in debat over DDR

Achtergrond - 11 Juli 2023 - Autor: Marja Verburg Nieuwe ronde in debat over DDR
Hoe erg was de dictatuur in de DDR? Was de DDR een onrechtstaat? En wat zegt dat over het huidige Oost-Duitsland? Over die vragen is een nieuw debat in Duitsland opgelaaid, mede na de publicatie van een boek van historicus Katja Hoyer over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer worden gezien als ‘afwijking’ van de West-Duitse normaliteit, zegt zij. Maar critici fileren haar boek omdat ze in hun ogen de DDR-dictatuur bagatelliseert.

Mehr

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

Achtergrond - 26 Juni 2023 - Autor: Marja Verburg AfD levert voor het eerst regio-bestuurder
AfD'er Robert Sesselmann is de nieuwe Landrat, regionaal bestuurder, van de regio Sonneberg in het Oost-Duitse Thüringen. Het is voor het eerst dat een AfD'er de verkiezing voor zo'n bestuursfunctie wint en het leidt tot veel ophef in Duitsland. De AfD is een rechts-radicale partij die door de binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten wordt gehouden en waarmee andere partijen officieel niet willen samenwerken. 

Mehr

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Achtergrond - 21 Juni 2023 - Autor: Marja Verburg Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
De relatie tussen Duitsland en China is gespannen. Duitsland heeft kritiek op de mensenrechtenschendingen in China en wil onder meer dat Peking Rusland strenger veroordeelt. Tegelijkertijd is China Duitslands belangrijkste handelspartner. Middenin deze moeilijke verhoudingen vond deze week in Berlijn Duits-Chinees regeringsoverleg plaats.

Mehr

top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern