Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31 (0)20 525 3695

Marja Verburg ist Historikerin und Redakteurin beim Duitslandweb. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Sie macht mit der Duitslandweb-Redaktion die Podcasts 'Achtung! Duitse updates' und 'Achtung Europa'. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR

Achtergrond - 17 Juli 2024 - Autor: Marja Verburg Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR
Toen de Nederlandse kogelstootster Els van Noorduijn als 19-jarige in 1966 naar de DDR vertrok, wist ze nauwelijks waar ze terecht zou komen. Ze mocht voor een trainingsstage naar Leipzig en voor haar was dat een grote kans. Dat het Oost-Duitse regime in dezelfde periode een misdadig dopingprogramma opbouwde, daarvan hoorde ze pas veel later. “Ik was topsporter. Dat was je focus.”

Mehr

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Achtergrond - 1 Juli 2024 - Autor: Marja Verburg Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Duitse geschiedenis is lange tijd vooral verteld als een nationale geschiedenis, die ophield bij de landsgrenzen. Maar als je de geschiedenis van Duitsland vanuit een mondiaal perspectief bestudeert, levert dat andere inzichten op. Hoe hebben Duitsers die de wereld over zwierven hun land beïnvloed? Hoe hebben mondiale ontwikkelingen Duitsland veranderd? Daarover spraken Europese en Amerikaanse historici in juni met elkaar in Amsterdam.

Mehr

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Achtergrond - 5 Juni 2024 - Autor: Marja Verburg Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? Hoe staan zij ervoor in de peilingen en wie zijn hun lijsttrekkers? In dit factsheet vind je informatie over Duitsland en de Europese verkiezingen. Dit factsheet werd voor het eerst gepubliceerd op 25-4-2024 en werd op 5 juni voor het laatst geactualiseerd. Voor de uitslag van de verkiezingen: CDU/CSU veruit de grootste bij Europese verkiezingen

Mehr

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Achtergrond - 13 Mai 2024 - Autor: Marja Verburg Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
Dat de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de rechts-radicale AfD als Verdachtsfall heeft aangemerkt, is terecht, heeft een rechtbank in Münster vanmorgen bepaald. De classificatie Verdachtsfall geeft de dienst extra bevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten. De partij had daar tegen geklaagd. 

Mehr

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Achtergrond - 29 März 2024 - Autor: Marja Verburg Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag
Thierry Baudet (FvD) dreigde Jesse Klaver (GL-PvdA) deze week in de plenaire zaal van de Tweede Kamer “op zijn bek te slaan”. Baudet heeft inmiddels spijt betuigd en daarmee lijkt de kous in deze zaak af. In Duitsland zou Baudet voor zijn uitlatingen een flinke boete hebben kunnen krijgen. “Bondsdagleden moeten hun voorbeeldfunctie waarmaken”, aldus de Duitse parlementsvoorzitter Bärbel Bas.

Mehr

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Achtergrond - 22 März 2024 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsland legaliseert gebruik van cannabis
Cannabis is sinds 1 april gedeeltelijk gelegaliseerd in Duitsland. Het duurde lang voor de wet tot stand kwam, maar nu is het zo ver: bezit en gebruik van cannabis is niet langer strafbaar en mensen die in Duitsland wonen en lid zijn van een speciale vereniging kunnen legaal aan hasj en wiet komen. (Artikel gepubliceerd op 8 maart en geactualiseerd op 22 maart, 2 april en 9 juli 2024)

Mehr

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Achtergrond - 22 Januar 2024 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts
In tientallen steden in Duitsland is dit weekeinde gedemonstreerd tegen rechtsextremisme en tegen de politieke partij AfD. In München heeft de politie de demonstratie zondag afgebroken omdat de toeloop te groot was. Door de mensenmassa kwam de veiligheid in het gedrang.

Mehr

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Achtergrond - 18 Januar 2024 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op
Sinds eerder deze maand bleek dat invloedrijke AfD’ers samen met andere rechts-extremisten plannen hebben besproken om Duitsers met een migratie-achtergrond het land uit te werken, is in Duitsland de roep om een AfD-verbod luider geworden. De rechts-radicale partij wordt al langer door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden, maar ze kan niet makkelijk worden verboden. En een poging daartoe kan ook juist gunstig uitpakken voor de AfD.

Mehr

Duitsland in 2024

Achtergrond - 10 Januar 2024 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2024
Terwijl de regering-Scholz worstelt met grote problemen, kunnen volwassenen vanaf dit voorjaar in Duitsland waarschijnlijk legaal joints roken. In de zomer organiseren de Duitsers het EK voetbal voor mannen en in het najaar lijkt de AfD de grote winnaar te worden bij de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten. Een vooruitblik op Duitsland in 2024.

Mehr

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Achtergrond - 23 November 2023 - Autor: Marja Verburg Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’
Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving, een radicale afwijzing van de huidige politiek: Duitse media zijn niet terughoudend in hun beoordeling van de verkiezingsuitslag in Nederland. Een deel van de Duitse journalisten reageert gealarmeerd op het feit dat de PVV van Geert Wilders veruit de grootste partij is geworden. “Het verkiezingsresultaat is een waarschuwing, ook voor Duitsland, ook voor Europa.”

Mehr

top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern