Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg © Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Historikerin und studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge über diese Themen.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Poolse regering wil Duits leed niet in museum WOII

Achtergrond - 20 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Poolse regering wil Duits leed niet in museum WOII
Paweł Machcewicz was oprichter en directeur van het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk, toen hij in 2017 door de rechts-conservatieve Poolse regering werd ontslagen. “Vier jaar geleden was ik burger in een democratie. Dat veranderde van de ene op de andere dag”, zegt de gewezen directeur. In Amsterdam sprak hij donderdag over de strijd die hij nog steeds voor zijn museum voert.
Mehr

Duitsland levert vaak de tweede man

Achtergrond - 16 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Duitsland levert vaak de tweede man
In de Europese Unie speelt Duitsland een belangrijke rol - niet alleen door de invloed van Duitse politici op het Europese toneel, maar juist ook door de topbestuurders die achter de schermen beleid bepalen. Een overzicht, in alfabetische volgorde, van belangrijke Duitsers in Europa.
Mehr

Timmermans en Weber behendig in debat

Achtergrond - 8 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Timmermans en Weber behendig in debat
Manfred Weber (CSU) speelt een thuiswedstrijd. Frans Timmermans (PvdA) doet niets liever dan in een ander land shinen in een andere taal. Als deze Europese politici zich live op tv laten ondervragen door 130 Duitse kiezers, levert dat een interessant, inhoudelijk en levendig debat over Europa op.
Mehr

Duitsland en de Europese verkiezingen

Achtergrond - 6 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg Duitsland en de Europese verkiezingen
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? En hoe zit dat met de Spitzenkandidaten en de tweestrijd tussen de Duitser Manfred Weber en de Nederlander Frans Timmermans? In dit factsheet zetten we de informatie over Duitsland en de Europese verkiezingen op een rij (geactualiseerd 6-5-2019, eerste publicatie 25-4-2019).
Mehr

‘Context cruciaal bij foto-expositie jodenvervolging’

Achtergrond - 2 Mai 2019 - Autor: Marja Verburg ‘Context cruciaal bij foto-expositie jodenvervolging’
De tentoonstelling ‘De jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’ van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ging gepaard met een controverse: het museum besloot een aantal gruwelijke foto’s uit Auschwitz niet te tonen. Daarmee was niet iedereen het eens. In april bekeek de Duitse historicus Christoph Kreutzmüller de expositie. “Wees voorzichtig met wat je laat zien. Het tonen van zulke foto’s kan mensen ook blokkeren.”
Mehr

Chronologie affaire-Böhmermann

Achtergrond - 16 April 2019 - Autor: Marja Verburg Chronologie affaire-Böhmermann
De uitzending van komiek Jan Böhmermann uit maart 2016, waarin hij de Turkse president Erdogan beledigde, groeide uit tot een internationale affaire. Böhmermann werd niet vervolgd voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd, maar de rechter heeft wel delen van zijn gedicht verboden. Een chronologisch overzicht.
Mehr

Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager

Achtergrond - 25 März 2019 - Autoren: Marja Verburg, Boris Wagenaar Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager
De Dag van de Duitse taal staat dinsdag 26 maart in het teken van muziek. Daarom vertellen muziekkenners wat hun top-5 van beste Duitse nummers is.
Mehr

Electro-opera over Merkel in Nederlandse theaters

Achtergrond - 20 März 2019 - Autor: Marja Verburg Electro-opera over Merkel in Nederlandse theaters
Een electro-opera over Merkel: de theatergroepen Nineties Productions en Orkater reizen er vanaf volgende week mee door heel Nederland. De voorstelling komt voort uit de fascinatie van theatermaakster Floor Houwink ten Cate voor deze “ogenschijnlijk egoloze vrouw”. Maar hoe maak je theater van een anti-show-figuur als de Duitse kanselier?
Mehr

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Achtergrond - 12 März 2019 - Autor: Marja Verburg Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar
De vierde regering van Merkel is vandaag een jaar aan het werk. Een jaar dat werd gedomineerd door interne ruzies, het aangekondigde afscheid van Merkel, haar mogelijke opvolging door Annegret Kramp-Karrenbauer en de vraag of het kabinet er dit najaar nog zal zitten.
Mehr

Koningspaar bezoekt Bremen

Achtergrond - 5 März 2019 - Autor: Marja Verburg Koningspaar bezoekt Bremen
Willem-Alexander en Máxima brengen woensdag een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Bremen. Ze zijn daar samen met een handelsmissie onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag. In mei bezoekt het koningspaar de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern