Drs. Marja Verburg
Redakteurin Duitslandweb

Drs. Marja Verburg
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
a.m.verburg@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Marja Verburg ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Historikerin und studierte an der Universiteit van Amsterdam und der Humboldt Universität Berlin. Sie arbeitete während ihres Studiums unter anderem bei der Zeitung Trouw. Zwischen 1999 und 2011 verblieb Verburg mehrere Male in Berlin und arbeitete dort unter anderem in den wirtschaftlichen und juristischen Abteilungen bei der niederländischen Botschaft. Für Duitslandweb beschäftigt sie sich mit aktuellen politischen, wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Themen und mit der niederländisch-deutschen Zusammenarbeit. Außerdem hält sie Lesungen und Gastvorträge über diese Themen, u.a. in der Vortragsreihe Deutschland Heute.

Verburg hat einen Blog und twittert.

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Achtergrond - 21 Oktober 2021 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start
De SPD, de Groenen en de FDP beginnen donderdagmiddag met hun officiële coalitieonderhandelingen. Na de verkennende gesprekken van de afgelopen weken hebben alledrie de partijen daar toestemming voor gegeven. Daarmee verloopt de formatie voortvarend, maar er zijn nog harde noten te kraken.
Mehr

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Achtergrond - 7 Oktober 2021 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie
Kanselierskandidaat Olaf Scholz van de Duitse SPD is donderdag vastberaden begonnen aan verkennende coalitie-besprekingen met De Groenen en de FDP. De CDU/CSU moet van de zijlijn toekijken. Die partij komt pas weer aan zet als de onderhandelingen over een zogenoemde Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, rood-geel-groen) vastlopen.
Mehr

Tijdlijn Angela Merkel

Achtergrond - 22 September 2021 - Autoren: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Tijdlijn Angela Merkel
Op zondag 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats. Daarna zwaait jaar Duitslands eerste vrouwelijke en eerste Oost-Duitse kanselier na 16 jaar af. Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.
Mehr

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Achtergrond - 22 September 2021 - Autor: Marja Verburg Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek
Duitsland heeft onder kanselier Merkel een steeds prominentere rol in de internationale politiek gekregen. Dat begon met de eurocrisis, vervolgens werd ze de spil in de onderhandelingen met Rusland in de Oekraïnecrisis en drukte haar stempel op het Europese vluchtelingenbeleid en de omgang van de EU met China. Nu ze vertrekt, moet haar opvolger opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.
Mehr

Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden

Achtergrond - 9 September 2021 - Autor: Marja Verburg Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden
Het is naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer dat demissionair minister-president Rutte samen optreedt met Merkel als kanselier: beide regeringsleiders openen vandaag een Vermeer-tentoonstelling in Dresden. Samen hebben ze heel wat internationale crises doorstaan.
Mehr

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Achtergrond - 8 September 2021 - Autor: Marja Verburg Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke
Kans om de kanselier te leveren, hebben ze niet. Maar de kleinere Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de Duitse politiek. De FDP en Die Linke kunnen bovendien het verschil uitmaken in de coalitie-onderhandelingen na de verkiezingen. Dit zijn hun lijsttrekkers.
Mehr

Opmars SPD zet verkiezingsstrijd op z’n kop

Achtergrond - 25 August 2021 - Autor: Marja Verburg Opmars SPD zet verkiezingsstrijd op z’n kop
De SPD maakt een maand voor de Bondsdagverkiezingen een verrassende opmars in de peilingen. Voor het eerst is de partij de CDU/CSU voorbijgestreefd en staat ze met 23 procent bovenaan. De sociaaldemocraten profiteren van de populariteit van lijsttrekker Olaf Scholz en van de missers van kanselierskandidaten Armin Laschet (CDU) en Annalena Baerbock (Groenen).
Mehr

Het Duitse kiesstelsel 2021

Achtergrond - 20 August 2021 - Autor: Marja Verburg Het Duitse kiesstelsel 2021
Het complexe Duitse kiesstelsel heeft de afgelopen jaren steeds meer zetels in de Bondsdag opgeleverd. In 2013 telde de Duitse Tweede Kamer 631 afgevaardigden, sinds 2017 zijn het er een recordaantal van 709. Dit jaar zouden het er meer dan 800 kunnen worden. Dat komt de effectiviteit en de werkbaarheid van het parlement niet ten goede. De vraag is of een aanpassing van het kiesstelsel van vorig jaar een verdere groei kan voorkomen. 
Mehr

Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers

Achtergrond - 21 Juli 2021 - Autor: Marja Verburg Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers
Duitsland kende tot nu toe alleen kanseliers van de CDU en de SPD. Als grootste partijen leverden zij altijd de regeringsleider. De CDU/CSU- en SPD-lijsttrekkers (Spitzenkandidaten) zijn daarom ook altijd Kanzlerkandidat. Dit keer is er een derde gegadigde: ook de Groenen hebben een Kanzlerkandidatin benoemd.
Mehr

Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt

Achtergrond - 8 Juli 2021 - Autoren: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt
Annalena Baerbock, lijsttrekker van de Duitse Groenen, reageert met de nodige zelfkritiek op de verwijten dat ze plagiaat heeft gepleegd in haar boek 'Jetzt. Wie wir unser Land erneuern'. Al ruim een week wordt in Duitsland over de plagiaatbeschuldigingen gediscussieerd.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern