Fleur de Weerd

Fleur de Weerd is journalist en was in 2013 en 2014 redacteur van Duitslandweb. Zij heeft ook als freelancer artikelen voor Duitslandweb geschreven.

'Ik wil Duits weer sexy maken'

Achtergrond - 8 april 2014 - Auteur: Fleur de Weerd 'Ik wil Duits weer sexy maken'
De liefde voor de Duitse taal begon bij Ellen ten Damme op de kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar leerde ze de muziek van Bertolt Brecht en Marlene Dietrich kennen. Binnenkort neemt ze haar eerste Duitstalige cd op. Donderdag 10 april zingt ze op de Dag van de Duitse taal. 
Lees meer

Pensionado's boos over nieuw belastingverdrag

Achtergrond - 20 december 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Pensionado's boos over nieuw belastingverdrag
Nederlandse gepensioneerden in Duitsland zijn kwaad. Door een nieuw belastingverdrag tussen de twee landen gaan zij er jaarlijks duizenden euro’s op achteruit. 
Lees meer

Loverboys, nu ook in Duitsland

Achtergrond - 10 december 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Loverboys, nu ook in Duitsland
Duitsland maakte eind november voor het eerst op grote schaal kennis met het fenomeen ‘loverboys.’ In een tv-film met de beroemde 'Tatort'-politieman Schimanski, werd een Duits schoolmeisje door een jongen naar Nederland gebracht om in de prostitutie te werken. Na de uitzending besteedden verschillende media aandacht aan het in Duitsland nog relatief onbekende begrip 'Loverboy'. 
Lees meer

'Blijf niet hangen in kritiek op Rusland'

Achtergrond - 5 november 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Blijf niet hangen in kritiek op Rusland'
Niet alleen de relatie tussen Nederland en Rusland, ook de relatie tussen de Russen en de Duitsers verloopt op politiek niveau stroef.  "De historische liefde is enigszins bekoeld", aldus Christiane Schuchart, directeur Rusland van de Ost-Ausschuss, een belangenbehartiger van het  Duitse bedrijfsleven in Oost-Europa. “Maar ook zonder warme politieke betrekkingen doen Duitse bedrijven goede zaken in Rusland. Nederland kan daarvan leren.”
Lees meer

De Lezing: De religieuze motieven van de nazi's

Achtergrond - 8 oktober 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De Lezing: De religieuze motieven van de nazi's
De Holocaust valt niet alleen te verklaren vanuit de racistische ideologie van de nazi’s. Ook de christelijke traditie speelde een rol bij het ontstaan van het idee dat een Duitsland zonder joden wenselijk was. Dat zegt professor Alon Confino van de University of Virginia. Hij geeft donderdag in de reeks Zeithistorische Perspektiven de lezing ‘Waarom verbrandden de nazi’s de Hebreeuwse bijbel?’ Organisator en universitair hoofddocent nieuwste geschiedenis aan de UvA Moritz Föllmer vertelt erover.
Lees meer

Wachtgeld voor recordaantal Bondsdagleden

Achtergrond - 25 september 2013 - Auteurs: Fleur de Weerd, Marieke Heusinkveld Wachtgeld voor recordaantal Bondsdagleden
Nu de FDP bij de verkiezingen uit de Bondsdag is gestemd, komen 93 liberale parlementariërs zonder werk te zitten. De uitkeringen waar al die FDP’ers recht op hebben, kunnen de belastingbetaler wel eens 6 miljoen gaan kosten, schrijft weekblad Focus. Maar zo’n vaart loopt het niet. Veel liberalen keren terug naar hun oude beroep.
Lees meer

ZDF gaat toch peilen in de laatste verkiezingsweek

Achtergrond - 17 september 2013 - Auteur: Fleur de Weerd ZDF gaat toch peilen in de laatste verkiezingsweek
Publieke zenders ARD en ZDF zagen er jarenlang vrijwillig van af om in de laatste week voor de verkiezingen peilingen te publiceren. Maar de ZDF breekt nu die overeenkomst. "Zwevende kiezers maken tegenwoordig een groter deel van het kiezerspubliek uit en zij beslissen later op wie ze stemmen."
Lees meer

Deelstaatverkiezingen in Beieren

Achtergrond - 11 september 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Deelstaatverkiezingen in Beieren
Met alle aandacht voor Merkel en Steinbrück zou je het bijna vergeten: een week voordat de ‘grote’ verkiezingen plaatsvinden in Duitsland, zijn er deze zondag eerst nog deelstaatverkiezingen in Beieren. De parlementaire verkiezingen in deze conservatieve, maar machtige zuidelijke deelstaat kunnen van invloed zijn op de positie van Merkel. 
Lees meer

Duitse Pop-Art of toch niet?

Achtergrond - 7 augustus 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Duitse Pop-Art of toch niet?
In mei 1963 willen vier studenten van de kunstacademie in Düsseldorf aandacht voor hun werk. Ze komen op het lumineuze idee te adverteren met ‘de eerste tentoonstelling van Duitse Pop-art', een kunststroming die ze eigenlijk alleen maar kennen uit een Amerikaans tijdschrift. Vijftig jaar later stelt museum Kunsthalle Düsseldorf hun werk uit die tijd opnieuw tentoon.
Lees meer

'Moeders blijven liever bij hun kinderen'

Achtergrond - 1 augustus 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Moeders blijven liever bij hun kinderen'
Pamela (36) is vandaag een zeldzaam geval in Duitsland. Zij is namelijk openlijk blij dat het Betreuungsgeld wordt ingevoerd. Deze omstreden regeling compenseert gezinnen die geen crèche-bijdrage ontvangen, omdat ze zelf opvang regelen of een van ouders thuis blijft. "Het geeft gezinnen zoals het onze ruimte om te ademen."
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger