Fleur de Weerd

Fleur de Weerd is journalist en was in 2013 en 2014 redacteur van Duitslandweb. Zij heeft ook als freelancer artikelen voor Duitslandweb geschreven.

'Ik wil Duits weer sexy maken'

Achtergrond - 8 april 2014 - Auteur: Fleur de Weerd 'Ik wil Duits weer sexy maken'
De liefde voor de Duitse taal begon bij Ellen ten Damme op de kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar leerde ze de muziek van Bertolt Brecht en Marlene Dietrich kennen. Binnenkort neemt ze haar eerste Duitstalige cd op. Donderdag 10 april zingt ze op de Dag van de Duitse taal. 
Lees meer

Loverboys, nu ook in Duitsland

Achtergrond - 10 december 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Loverboys, nu ook in Duitsland
Duitsland maakte eind november voor het eerst op grote schaal kennis met het fenomeen ‘loverboys.’ In een tv-film met de beroemde 'Tatort'-politieman Schimanski, werd een Duits schoolmeisje door een jongen naar Nederland gebracht om in de prostitutie te werken. Na de uitzending besteedden verschillende media aandacht aan het in Duitsland nog relatief onbekende begrip 'Loverboy'. 
Lees meer

De Lezing: De religieuze motieven van de nazi's

Achtergrond - 8 oktober 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De Lezing: De religieuze motieven van de nazi's
De Holocaust valt niet alleen te verklaren vanuit de racistische ideologie van de nazi’s. Ook de christelijke traditie speelde een rol bij het ontstaan van het idee dat een Duitsland zonder joden wenselijk was. Dat zegt professor Alon Confino van de University of Virginia. Hij geeft donderdag in de reeks Zeithistorische Perspektiven de lezing ‘Waarom verbrandden de nazi’s de Hebreeuwse bijbel?’ Organisator en universitair hoofddocent nieuwste geschiedenis aan de UvA Moritz Föllmer vertelt erover.
Lees meer

ZDF gaat toch peilen in de laatste verkiezingsweek

Achtergrond - 17 september 2013 - Auteur: Fleur de Weerd ZDF gaat toch peilen in de laatste verkiezingsweek
Publieke zenders ARD en ZDF zagen er jarenlang vrijwillig van af om in de laatste week voor de verkiezingen peilingen te publiceren. Maar de ZDF breekt nu die overeenkomst. "Zwevende kiezers maken tegenwoordig een groter deel van het kiezerspubliek uit en zij beslissen later op wie ze stemmen."
Lees meer

Duitse Pop-Art of toch niet?

Achtergrond - 7 augustus 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Duitse Pop-Art of toch niet?
In mei 1963 willen vier studenten van de kunstacademie in Düsseldorf aandacht voor hun werk. Ze komen op het lumineuze idee te adverteren met ‘de eerste tentoonstelling van Duitse Pop-art', een kunststroming die ze eigenlijk alleen maar kennen uit een Amerikaans tijdschrift. Vijftig jaar later stelt museum Kunsthalle Düsseldorf hun werk uit die tijd opnieuw tentoon.
Lees meer

'Moeders blijven liever bij hun kinderen'

Achtergrond - 1 augustus 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Moeders blijven liever bij hun kinderen'
Pamela (36) is vandaag een zeldzaam geval in Duitsland. Zij is namelijk openlijk blij dat het Betreuungsgeld wordt ingevoerd. Deze omstreden regeling compenseert gezinnen die geen crèche-bijdrage ontvangen, omdat ze zelf opvang regelen of een van ouders thuis blijft. "Het geeft gezinnen zoals het onze ruimte om te ademen."
Lees meer

Neonazi's als crècheleidsters en studenten

Achtergrond - 10 juni 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Neonazi's als crècheleidsters en studenten
Neonazi’s in Oost-Duitsland zijn niet langer allemaal kale jongens met zwarte laarzen. Ze zijn tegenwoordig ook student, burgemeester, crècheleidster of journalist. Deze verandering is ingezet door de NPD onder leiding van de in 2011 aangetreden Holger Apfel. Maar niet alle aanhangers zijn te porren voor de zachte lijn.
Lees meer

Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen

Achtergrond - 24 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd Merkel krijgt eredoctoraat in Nijmegen
Angela Merkel kreeg gisteren een eredoctoraat uitgereikt van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De universiteit eerde haar om haar grote internationale verdiensten en om haar bijdrage aan innovatie en wetenschap in Duitsland.
Lees meer

'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'

Achtergrond - 23 mei 2013 - Auteur: Fleur de Weerd 'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst'
Haar Duitse collega's kijken vreemd op als ze een fles moedermelk zien staan in de koelkast van de bedrijfskantine. De Brabantse Jitske (34) werkt als consultant bij een groot economisch adviesbureau in Hamburg en verrast haar collega's wel vaker met haar Nederlandse opvattingen over werk en moederschap. "Kolven kennen ze hier amper. Logisch ook: alle Duitse vrouwen blijven minimaal een jaar thuis als ze een kind krijgen."
Lees meer

De economie floreert, de armoede ook

Achtergrond - 8 april 2013 - Auteur: Fleur de Weerd De economie floreert, de armoede ook
Over de Duitse economie wordt de laatste tijd veel in jubeltermen gesproken. Maar de berichten over toenemende ongelijkheid door lage lonen doen vermoeden dat het nieuwe Duitse Wirtschaftswunder een schaduwzijde heeft. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger