Sam de Graaff

Sam de Graaff is eindredacteur bij Het Parool en schrijft als freelancer ook voor Duitslandweb. In oktober en november 2023 werkte hij bij de Rheinische Post in Düsseldorf, in het kader van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN). De Graaff volgde de master Duitslanstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij van september 2016 tot februari 2017 als stagiair verbonden aan de redactie van Duitslandweb.

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Achtergrond - 25 maart 2024 - Auteur: Sam de Graaff Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan
Düsseldorf kent de op twee na grootste Japanse gemeenschap van Europa, na Londen en Parijs. Opmerkelijk, gezien het relatief kleine inwonersaantal van de stad. Hoe is dat zo gekomen? 'Meer Japanners, meer economische groei, was de gedachte.'

Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Achtergrond - 27 juni 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland worstelt met academische vrijheid
Op Duitse universiteiten wordt gedebatteerd over de academische vrijheid. Wetenschappers moeten veel kunnen zeggen, maar niet alles. Waar ligt de grens?

Lees meer

Wolf polariseert ook in Duitsland

Achtergrond - 2 juni 2023 - Auteur: Sam de Graaff Wolf polariseert ook in Duitsland
In Duitsland vond donderdag de lanceringsbijeenkomst plaats voor een dialoogreeks over de wolf. Zo ambtelijk als het klinkt, zo verhit is het debat. Een debat waarin een bijzondere rol is weggelegd voor Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Leden van het Utrechtse Studenten Koor en Orkest (USKO) treden deze zomer op met hun ‘collega’s’ van de Universiteit Keulen. Dat vergt nogal wat organisatie, vertelt initiatiefnemer Anna Vera van Beusekom, want het gaat om meer dan driehonderd musici.

Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Achtergrond - 17 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen
Hoe heet het Duitse vmbo? En hoeveel jaren moeten kinderen in Duitsland naar school? Het Duitse onderwijsstelsel zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Dat kan best tot verwarring leiden, daarom hier een aantal veelgestelde vragen.

Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Achtergrond - 21 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Defensieministers van zo'n vijftig landen komen vandaag weer bijeen op de vliegbasis bij het Duitse Ramstein. Ze praten over militaire steun aan Oekraïne. Een belangrijke rol is weggelegd voor Duitsland, dat ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort tot de grootste wapenexporteurs ter wereld.

Lees meer

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Achtergrond - 19 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Controverse rond machtige Duitse uitgever
Eén van Duitslands belangrijkste mediamagnaten ligt onder vuur. Controversiële appjes en mails van Mathias Döpfner, baas van uitgeverij Axel Springer, zijn op straat komen te liggen. Het is niet de eerste keer dat Döpfner middelpunt is van controverse, maar vooralsnog lijkt de machtige uitgever er steeds mee weg te komen.

Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Achtergrond - 3 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen
Krijgt de Berlijnse Teufelsberg een nieuwe bestemming? Een architect heeft bouwplannen voor het oude afluisterstation, dat de afgelopen jaren vooral het terrein was van kunstenaars.

Lees meer

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Achtergrond - 21 maart 2023 - Auteur: Sam de Graaff Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Duitse wetten bevatten nog altijd nazi-terminologie. Voor het grootste deel gaat het om namen van ministeries, maar er zijn ook nog inhoudelijke sporen. Minister van Justitie Marco Buschmann wil daar verandering in brengen.

Lees meer

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Achtergrond - 22 februari 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duizenden spookstudenten aan universiteiten
Veel Duitse studenten kennen er wel een paar: spookstudenten. Deze Scheinstudierenden schrijven zich in bij een hogeschool of universiteit, maar gaan niet naar college. Hoeveel het er zijn, wordt nergens bijgehouden, maar waarschijnlijk gaat het om tienduizenden studenten in Duitsland.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger