Jerker Spits

Jerker Spits
© Van Oorschot

Jerker Spits is germanist. Hij schrijft voor Trouw en De Groene Amsterdammer en publiceerde 'Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen' (2016). In het kader van de Boekenweek in 2016 met als thema Duitsland gaf Spits een DIA-college over Duitse hedendaagse literatuur, dat hier is terug te zien. Voor Duitslandweb schrijft hij driemaandelijks over literatuur. Eerder interviewde hij Duitse schrijvers als Bernhard Schlink en Benedict Wells voor Duitslandweb.

Helga Schubert: ‘Verzoening komt door nadenken’

Boeken - 16 december 2021 - Auteur: Jerker Spits Helga Schubert: ‘Verzoening komt door nadenken’
In ‘Altijd weer opstaan’ vertelt de Duitse schrijfster Helga Schubert (1940) over haar leven en de Duitse geschiedenis. Ze ontving er in 2020 de Ingeborg Bachmann Preis voor, een van de meest prestigieuze literatuurprijzen in het Duitstalige gebied. Jerker Spits sprak met de schrijfster.

Lees meer

Design van het Derde Rijk

Boeken - 30 januari 2020 - Auteur: Jerker Spits Design van het Derde Rijk
In 1947 publiceerde de schrijver Victor Klemperer zijn boek 'LTI: Lingua Tertii Imperii'. De joodse filoloog schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim over de taal van het Derde Rijk, nadat hem vanwege zijn joodse afkomst zijn leerstoel aan de universiteit was ontnomen.

Lees meer

‘In Duitsland is de literaire traditie invloedrijker’

Boeken - 1 april 2019 - Auteur: Jerker Spits ‘In Duitsland is de literaire traditie invloedrijker’
Christoph Buchwald is samen met zijn vrouw Eva Cossee de oprichter en de drijvende kracht achter Uitgeverij Cossee. Zij zetten zich in voor het Duitse boek in Nederland en het Nederlandse boek in Duitsland. Jerker Spits sprak de uitgever over lezen en uitgeven in beide landen.

Lees meer

Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'

Boeken - 4 februari 2019 - Auteur: Jerker Spits Timm: 'Schrijver moet ook peilloos kwaad begrijpen'
Uwe Timm (1940) is een van de meest gelezen Duitse schrijvers. Zijn nieuwe roman 'Icarië' speelt in München, tussen de puinhopen kort na de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaans officier krijgt de opdracht het leven van Alfred Ploetz te onderzoeken: een wetenschapper die begon als communist, maar later als overtuigd nazi de grondlegger van de 'rasverbetering' werd. Jerker Spits sprak de schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Lees meer

Wells: 'Wat als ik het verkeerde leven leidde?'

Boeken - 16 juli 2018 - Auteur: Jerker Spits Wells: 'Wat als ik het verkeerde leven leidde?'
Benedict Wells (1984) is een van de meest succesvolle jonge Duitse schrijvers. In Nederland werden van zijn roman 'Het einde van de eenzaamheid' meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Nu is ook zijn debuut 'Becks laatste zomer' in het Nederlands vertaald. De roman gaat over een leraar die een roadtrip door Europa maakt met zijn meest begaafde leerling. Jerker Spits sprak de Duits-Zwitserse schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Lees meer

Schlink: ‘Ik heb mijn figuren altijd lief gehad’

Boeken - 8 juni 2018 - Auteur: Jerker Spits Schlink: ‘Ik heb mijn figuren altijd lief gehad’
Bernhard Schlink (1944) is een van de meest gelezen schrijvers van de hedendaagse Duitstalige literatuur. In zijn nieuwe roman volg je de titelfiguur Olga door de Duitse twintigste eeuw: van het opkomende nationalisme voor de Eerste Wereldoorlog tot de studentenprotesten in de jaren zestig. Jerker Spits sprak de schrijver tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Lees meer

Toerismebranche omarmt Luther

Achtergrond - 8 september 2016 - Auteur: Jerker Spits Toerismebranche omarmt Luther
‘Martin Luther Superstar’ – zo heet de speciale uitgave van de Deutsche Kulturrat voor het Lutherjahr 2017, het jaar waarin Duitsland 500 jaar Reformatie viert. Musea en steden ruiken hun kansen en verheugen zich op de verwachte toestroom van toeristen. Maar de Duitse evangelische kerk worstelt met Luthers erfenis. Germanist Jerker Spits reisde in juni door Duitsland en bezocht de steden waar Luther leefde en werkte.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger