Annemieke Hendriks

Annemieke Hendriks is journalist en publicist en woont in Berlijn. 

Op de redactie bij 'Neues Deutschland'

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Op de redactie bij 'Neues Deutschland'
Ruim veertig jaar diende het dagblad Neues Deutschland de DDR. Totdat de Muur viel. De krant overleefde, maar de abonnees sterven uit. In 2001 was Annemieke Hendriks in het kader van een uitwisselingsprogramma voor journalisten een aantal maanden te gast bij de oude partijkrant.

Lees meer

Interview met DDR-spionagechef Markus Wolf

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Interview met DDR-spionagechef Markus Wolf
Markus Wolf was van 1952 tot 1986 de spionagechef van de Duitse Democratische Republiek. Toen ging hij boeken schrijven, waarin hij zich van zijn liberale kant liet zien. In 2003 sprak Annemieke Hendriks met Wolf, die in 2006 overleed.

Lees meer

Op de redactie bij 'Neues Deutschland'

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Op de redactie bij 'Neues Deutschland'
Ruim veertig jaar diende het dagblad Neues Deutschland de DDR. Totdat de Muur viel. De krant overleefde, maar de abonnees sterven uit. In 2001 was Annemieke Hendriks in het kader van een uitwisselingsprogramma een aantal maanden te gast bij de oude partijkrant.

Lees meer

Oud-premier Modrow over de Muur

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Oud-premier Modrow over de Muur
Hans Modrow was na de val van de Muur de laatste communistische premier van de DDR. Onlangs liep hij woest weg uit een vergadering van de PDS, waarvan hij erelid is. De Partij van het Democratisch Socialisme, die uit de SED is voortgekomen, had de bouw van de Muur, precies veertig jaar geleden, officieel veroordeeld. Modrow stáát voor de Muur.

Lees meer

Ingo Schulze over de verlokkingen van het Westen

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks Ingo Schulze over de verlokkingen van het Westen
In zijn befaamde Wende-roman ‘Simpele story’s – Een roman uit de Oost-Duitse provincie’ schildert Ingo Schulze hoe gedesoriënteerd de DDR-burger tussen 1990 en 1997 rondliep. En hoe hij zich met veel vallen en opstaan opnieuw leerde oriënteren.

Lees meer

'Ossis auf Hollandreise'

Achtergrond - 9 november 2009 - Auteur: Annemieke Hendriks 'Ossis auf Hollandreise'
Een groep volwassen bleekneuzen uit de industrieel zwaar vervuilde regio Bitterfeld-Wolfen bij Dessau heeft een driedaags reisje Amsterdam geboekt. Dankzij de Nederlandse reispenose komen ze niet veel verder dan een nieuwe kaasboerderij in een weiland, een korte rondvaart door de hoofdstad en hun hotel in een buitenwijk van Rotterdam. Hoe staat het anno 1992 met het incasseringsvermogen van de Ossi?

Lees meer

WBK dertig jaar succes in (Oost-)Duitsland

Achtergrond - 21 november 2005 - Auteur: Annemieke Hendriks WBK dertig jaar succes in (Oost-)Duitsland
(21 november 2005) Afgelopen weekend werd de Nederlandse componist en musicus Willem Breuker in Berlijn bekroond met een Ehrenurkunde van de Deutsche Schallplattenkritik. Achter deze wat archaïsche naam gaat een gerespecteerd gezelschap muziekrecensenten schuil. Een van de leden van het Willem Breuker Kollektief speelde zondag op het feestconcert in Oost-Berlijn een thuiswedstrijd: de virtuoze trompettist Andreas (Andy) Altenfelder. Al in 1980 sloot de Oost-Duitser Altenfelder zich in Berlijn, 'Hauptstadt der DDR' bij Breukers ensemble aan. Een dubbelinterview met Breuker en Altenfelder.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger